1 załącznik(i)
Luźna wajcha zmiany biegów,co dalej?
Witam, od pewnego czasu jestem posiadaczem AR 156 1,8 TS, rok produkcji 2000. Niestety wczoraj zdarzyła się przykra awaria uniemożliwiająca dalsza jazdę. Wajcha podczas zmiany biegów z 1 na 2 stała się po prostu luźna.. Nie dało rady zapiąć jakiegokolwiek biegu. Po udaniu się po pomoc do wujka Googla, rozpocząłem poszukiwania złamanego plastiku po wajchą w kabinie, ( było OK), następnie przeniosłem się pod samochód, zdemontowałem osłony i tam też wszystko ok (obie linki na swoim miejscu, dobrze podczepione). Ostatni etap, to sprawdzenie pod maską no i tam wynalazłem awarie. Przepraszam za mało fachowy język, ale za bardzo się na tym nie znam... ułamało się metalowe "ramię", do którego podpięta jest linka odpowiedzialna za wchodzenie biegów góra-dół. Poodkręcałem już wszystkie możliwe śruby i mam problem, ponieważ całe to ustrojstwo nie chce "wyjść" ze skrzyni...
Załącznik 76884
Wrzucam zdjęcie, na którym strzałkami zaznaczyłem o co mi chodzi.
Moja pytania brzmią:
1)Jak nazywa się ta część (żebym wiedział czego szukać, bo na allegro widziałem to tylko w kompletnych skrzyniach)
2)Czy mogę to wyciągnąć sam, bez rozbierania skrzyni, ponieważ próbowałem to wyciągnąć i wyszło tylko trochę i dalej stoi, nie siłowałem się, żeby czegoś nie popsuć, pojawiło się trochę sprężyny, z powrotem wraca bez problemu i funkcjonuje tak samo jak przed moimi próbami wyciągniecia, czyli słychać charakterystyczne "przełączanie" w skrzyni.
Z góry dzięki za pomoc bądź jakieś sugestie, pozdro