Witam. Zmierzylem z ciekawosci kompresje w mojej alfie . Pomiar zrobilem pierw na zimnym silniku i wyszlo po 12.5 atm. Potem odpalilem silnik chodzil 20minut po czym znow wykonalem pomiar i na cieplym silniku wyszlo tylko 9atm. Co to Oznacza?
Printable View
Witam. Zmierzylem z ciekawosci kompresje w mojej alfie . Pomiar zrobilem pierw na zimnym silniku i wyszlo po 12.5 atm. Potem odpalilem silnik chodzil 20minut po czym znow wykonalem pomiar i na cieplym silniku wyszlo tylko 9atm. Co to Oznacza?
Ciśnienie sprężania mierzy się na ciepłym silniku.
Słabiutkie te ciśnienie powinno być około 11
Na zimnym leje strasznie paliwem a dwa może stać olej w cylindrach z nieszczelnych uszczelniaczy zaworowych
Wykonałem własnie jeszcze jeden pomiar ale zrobilem tak jak w instrukcji czyli wykrecone wszystkie swiece i krecenie rozrusznikiem z pełnym gazem. I jestem spokojny. Lewa strona patrzac od przodu ma rowno po 13atm natomiast prawa po 12.5atm. WCZesniej mierzylem w taki sposob ze wykrecalem pokolei i krecilem rozrusznikiem do momentu odpalenia i gasiłem odrazu.
Ano, jest spoko :)
Własnie dziś z chłopakami na uczelni zachodziliśmy w łeb, skąd taki dziwny pomiar, a tu akurat kwestia wykonania ma spore znaczenie :P
Wszyscy mi mowia ze zaraz panewki strace bo to boxer i wgl wadliwy. czy skoro mam dobra kompresje ,max stan oleju wymieniony rozrzad i silnik nie stuka to moge bez obaw jezdzic ? Rano tylko troszke jak nowy diesel przez chwile chodzi... A czy ten motor mozna krecic do odcinki?