Mam pytanie czy można wybić tulejki na górnym wahaczy w alfie 147 z 2001r bo na allegro widziałem same tuleje, czy wymiana jest trudna można podjąć sie samemu??
Printable View
Mam pytanie czy można wybić tulejki na górnym wahaczy w alfie 147 z 2001r bo na allegro widziałem same tuleje, czy wymiana jest trudna można podjąć sie samemu??
Można.
Co do stopnia trudności to zależy, czy ktoś jest na tyle doświadczony i ma odpowiednie narzędzia.
Było wiele tematów z opisem, jak to zrobić.
Tylko zastanów się, czy warto inwestować w stare whacze, bo za chwilę możesz mieć luz na sworzniach i trzeba będzie je wymienić.
Ale tulejki raczej rzadko się zużywają mają bardzo długą żywotność najczęściej sworzeń się wybija ale wtedy trzeba wymienić całe wahacze.
- - - Updated - - -
I tutaj tak jak wcześniej kolega pisał zainwestuj sobie w coś lepszego typu Febi,Swag,Trw,Delphi nie będziesz na pewno żałował.
Kupe wahaczy widziałem z luzem na tulejkach a ze sworzniem nie naruszonym. Fakt, że trzeba mieć pewność sworznia jeżeli chcesz inwestować - mnie niestety naciągneli na wymiane tulei a za chwile i tak zmieniałem wahacz.
A z drugiej strony mam wahacze od 166 wymienione ze 2 tygodnie temu gdzie wyciagajac widziałem ze sworzeń jest ok ... a tuleje wyrąbane.
- - - Updated - - -
Co do samego procesu wymiany - da rade zrobić to samemu.
2 imadła i da rade + młotek i jakiś dobry smar
Poczytaj trochę na forum na w dziale 147/156/166/GT tam ten temat był poruszany wielokrotnie. Nawet wstawianie PU
równiez twierdze ze czesciej zużywaja sie tuleje niz sworzeń, mam kilkanascie wahaczy z zuzytymi tulejami a sworzenie ok. wymien tuleje i dojezdzij te wahacze, potem złóz nowe, bo regeneracja sworznia to juz dosc duzy koszt.pzd.
pseudo oszczędność, nie warto wymieniać samych tulejek. Szkoda czasu i roboty. Wymieni tulejki a rozleci się sworzeń.
ale tak jak wspomnieli wcześniej koledzy częściej padają tulejki. Rozbierałem 3 razy zawieszenie (156/147/156) i w ani jednym nie było uszkodzonych sworzni.
Wg mnie, moim zdaniem. Długie zwlekanie z wymiana tulejek może powodowac uszkodzenie sworznia.
kolego tylko dostań oryginalne tulejki trw. Jakość innych tulejek nie jest porównywalna. Zerknij gdzieś zamieszczałem zdjęcie tulei trw w przekroju. Mają dodatkowo metalowych kołnierz w środku a w kazdej innej tulejce jest tylko guma i metalowa tuleja a to nie pracuje sztywno.