Czy warto wymienić seryjne głośniki wysokotonowe na inne? Jeśli tak to jakie polecacie?
Printable View
Czy warto wymienić seryjne głośniki wysokotonowe na inne? Jeśli tak to jakie polecacie?
Zależy jaka kwota i czy chce Ci się bawić w przerabianie. Ja mam tweetery GMS 1929 i są ekstra a do tego niedrogie.
A coś godnego polecenia do 200zł
No to podane przeze mnie tweeterki używane kupisz w tej cenie a są naprawdę super jak na tą kasę.
Jak nie chcesz się bawić to zostaw jak jest. Gwizdki grają oryginalnie w szybe i nawet jak wrzucisz cos dobrego to efekt nie bd powalający. Do tego dobry tweeter prądu potrzebuje, więc piecyk jakiś by się przydał. A ori gwizdki są naprawde niezłe jak na tą jakość i umiejscowienie. Gdybyś jednak chciał zmieniać, to polecam ci je w słupki wrzucić :)
Głośnik wysokotonowy (i niskośredniotonowy) bardziej potrzebuje odpowiedniej zwrotnicy a nie wzmacniacza. W serii posiada najczęściej primitywną zwrotkę w postaci kondensatora elektrolitycznego a to bardziej tłumik a nie zwrotnica. Jeśli nie chcesz bardziej ingerować w audio to nawet najlepszy głośnik będzie popiskiwał tak samo. Zmiana dla zmiany.....
Człowiek nie napisze rzeczy oczywistej i się będą czepiać. :) Przecież jeśli chce wrzucić zestaw to zwrotki ma w pakiecie, a jeśli chce same dobre tweetery to nie podepnie ich od radio, bo bedą grały gorzej niż serie toteż musi je podpiąć pod wzmak, który ma zwrotnice aktywną wbudowaną i pasywka jest raczej zbędna, bo wszystko na piecu wysteruje :) oraz czytanie ze zrozumieniem się kłania, napisałem dobry tweeter. Tanie mają poprostu kondensator, a dobre klocki wychodzą same, albo w zestawach 2-u lub 3 drożnych ze zwrotkami.
A będą, bo jak radzić komuś to trzeba być precyzyjnym.
Pisał kolega tylko o wysokotonówkach, nie o zestawie.
A dlaczego nie? Wystarczy 10 wat, w zupełności.
A pokaż no ile to wzmacniaczy posiada filtry z tak wysokim podziałem (odpowiednim do tweterów) a radio musiało by posiadać aktywną zwrotnicę (procesor)
Zaproponowany gms 1929 nie posiada zwrotnicy, tak jak wiele "dobrych tweterów"
Tyle o czytaniu ze zrozumieniem, nie czepiam się ale wiele rzeczy wypada "odczarować" :)