-
brak mocy
witam drodzy koledzy.....otóż od jakiegos czasu zaobserwowalem spadek mocy przy ruszaniu autkiem. Moja bella ma 140 km JTD, także uderzenie w plecy podczas ruszania było odczowalne wraz z rosnącym usmiechem na twarzy, turbina dawaała znac o sobie grubo poniżej 2000obr./min....a teraz?.....teraz jeździ raczej jak vectra kombi!!!...Moc pojawia sie na chwile i to przy wyzszych obrotach...Może ktos spotkał się z takim objawami....i tylko proszę nie straszcie mnie, że turbina powoli konczy swój żywot.....pozdrawiam
-
Dymi przy dodawaniu gazu? Masz zaślepiony egr? Sprawdzałeś szczelność dolotu? Masz logi z FES? Turbo "świszczy" ?
-
Jeśli masz FES sprawdź czy nie ma jakiś błędów. Dalej rzeczą którą możesz wykonać na podwórku w 3 minuty to odpięcie wtyczki od przepływomierza. Następnie przejedź się kawałek. Jeżeli nie zaobserwujesz zmian przepływkę możesz wyeliminować. Jeśli Bella dostanie skrzydeł masz już winowajcę... :)
-
Pod maska ci nic nie pluje ? Mój przypadek to była pęknieta rura od intercoolera do kolektora nie miała w ogóle mocy... Po wymianie działa jak powinna ;) to tez możesz sprawdzić, albo przewody do turba i od
-
praca overboostu i zmiennej geometrii do sprawdzenia
oraz szczelność układu podciśnienia
nie telepie przy gaszeniu?
-
...kurcze lista troche duża,,,w weekend zaczne wszystko sprawdzać,,,,wydaje mi się, że nie dymi bardziej niz popszednio,,,,diesel piszcza zawsze jakąs chmurke jak mu sie pszydusi, ale jest to w granicach normy,,,,a zmian przy gaszeniu silnika w postaci znacznych wibracji raczej nie zaobserwowałem,,,,ale rzecz tez do zmonitorowania,,,,a pod maską sucho,,,,,kurcze może cos FES-em albo EGR......w każdym razie dzieki koledzy za nieoceniona pomoc
-
ja ze swoją 140 miałem problem taki sam nie miał mocy i świecił sie komunikat motor system coś tam ;) więc zaślepiłem egr. bez zmian więc wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania i przepływomierz też bez zmian. ale zauważyłem że jak o]wyjęty był czujnik od ciśnienia doładowania ale podpięty podpięty pod wtyczkę to moc była. więc pojechałem kupiłem czujnik (koszt 300zł) i po problemie. teraz wciska w fotel aż miło;)
-
zobacz czy jak dodasz gazu to węzę od intercoolera puchną
-
A ja obstawiłbym pęknięty wężyk sterujący zmienną geometrią turbiny.Niech ktoś odpali silnik, a Ty zobacz, czy po odpaleniu "sztanga" wystająca z "gruchy" turbo zostaje wciągnięta- skok o ok 1cm. jeżeli pozostaje w miejscu to szukaj po wężykach gdzie znika podciśnienie.