-
[147] śruby do felg
Witam
Jakie powinny być fabryczne wymiary śrub do felg w Alfie 147? Wiem ze M12x1,25, ale jaka długość? Czy do stalowych i aluminiowych felg są różne śruby? Pytam, ponieważ byłem w sklepie motoryzacyjnym i sprzedawca sprawdził w katalogu Febi, że śruby powinny mieć długość 22mm i tam nie było rozgraniczenia miedzy stalowym a aluminiowymi. Dodam, że na starych śrubach są pozrywane gwinty i nie wiem co jest przyczyną. Dodatkowo jednej śruby już nie da się zakręcić, bo gwint w piaście nie trzyma. Wnioskuje, że czeka mnie gwintowanie otworów i zakup nowych śrub. Proszę o porady.
-
dlugosc podal dobra, sam gwint to 2 cm
jesli felga stalowa i alu sa ORI, to krecisz na te same sruby
-
Czy ewentualnie mogą być dłuższe? Jeśli tak to jaka maksymalna długość gwintu?
-
Jak masz dłuższe to przytnij na wymaganą długość.
-
Jemu chodziło bardziej czy dłuższe nie narobią szkód chyba.... Jak masz dłuższe śruby to zanim ruszysz na podbój szosy to obróć kołem na lewarku czy nie chaczy gdzieś.... A jak jeszcze nie kupiłeś to kup takie jak wymagane...Ja mam śruby na wymiar i kręce i stalówki i alumy i daje rade...
-
Śruby do felg stalowych i felg alu mają różne kształby łbów. Do stalowych soczewkowe, a do alu stożkowe - przykręcenie felg alu śrubami z łbem soczewkowym niszczy gniazda śrub
-
No to mi pan do stalowych sprzedał śruby stożkowe...w tę strone chyba się nic nie stanie ( jak założe stalówki na te śruby ) :)
-
w ta strone nic sie nie stanie, śmiało możesz kręcić
-
Kupiłem śruby 22mm dokładnie z tej aukcji: http://allegro.pl/sruba-krotka-12x1-...798394669.html
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok po przegwintowaniu otworów (oczywiście gwintownikiem M12x1,25). Dziękuję za pomoc! :)
-
jeśli masz zerwany gwint w piaście to nie wiem czy coś ci to da jak nagwintujesz na taką samą średnicę otworu