jaki akumulator do alfy 157 1,9 JTD (pojemnosc) ? rozrusznik pobiera dzo pradu przy zapalaniu w zimie czy to jest normalne ? ma to jakis zwiazek z akumulatorem czy rozrusznik do wymiany?
Printable View
jaki akumulator do alfy 157 1,9 JTD (pojemnosc) ? rozrusznik pobiera dzo pradu przy zapalaniu w zimie czy to jest normalne ? ma to jakis zwiazek z akumulatorem czy rozrusznik do wymiany?
Był już temat o aku do 147:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...aki_kupic.html
To, że rozruch pobiera więcej prądu niż latem jest całkowicie normalne.
Jeśli rozrusznik pobiera zbyt dużo prądu trzeba go po prostu zregenerować w warsztacie elektrycznym.
Nie chciałbym zakładać drugiego tematu, więc dopiszę się tutaj.
Czy orientuje się ktoś jakie są maksymalne wymiary akumulatora w 147 (tak żeby nie zdejmować dolotu przy każdorazowym wyjmowaniu aku) i czy akumulator Varty Sliver 77Ah 780A o wymiarach dł 278mm x szer 175mm x wys 190 mm zmieści się do 147? Głównie boję się o wysokość. Mam jeszcze do wyboru 72Ah, która ma 175mm wysokości.
Dolot zawsze trzeba demontować
- - - Updated - - -
Dolot zawsze trzeba demontować
Aż z ciekawości zmierzę swój, bo nigdy nie musiałem demontować dolotu.
Ja założyłem 77 Centra Futura zobacz sobie jej wymiary u mnie pasuje idealnie i nic nie musiałem demontować wystarczyło wyjąć włożyć i tyle
Ja ostatnio walczę z Centrą Plus 74Ah 680A i jej wymiary są idealnie na styk, dłuższego ani szerszego nie wsadzisz
278mm (długość), 175mm (szerokość), 190mm (wysokość)
Widzę że ten Twój ma takie same wymiary więc możesz śmiało kupować, ja u siebie jednak poluzowywałem dolot żeby swobodnie wsadzić aku.
Dzięki bardzo za odpowiedzi. Niestety z luzowaniem dolotu miałbym problem, bo mam założone obejmy na styk i ich odkręcenie mogłoby się źle skończyć :)