AR 159 automat 1.9JTDm lub 2.4JTDm
Przymierzam się do zakupu używanej AR 159 z automatyczną skrzynią biegów, sedan, raczej wysokoprężny -chciałbym robić przynajmniej 800km na jednym zbiorniku. Co do rocznika to chciałbym kupić możliwie wysoko wyposażoną wersję po "liftingu" z 2008 (dlatego, że ciut lżejszy i moim zdaniem ładniejsze wnętrze) dodać kilka koni przez chip tunning i usunąć DPF oraz zaślepić EGR. Budżet jakim dysponuję jest to około 50k PLN, myślę, że to powinno starczyć na mocniejszy model z 2008+ z przebiegiem < 100k km lub słabszy 2009+ z przebiegiem < 80k km.
Po bliższym przyjrzeniu się sprawie mam do wyboru tylko dwa silniki wysokoprężne sparowane z automatyczną skrzynią 1.9JTDm 150PS i 2.4JTDm 200PS. Mam kilka pytań dotyczących automatycznych skrzyń w tych autach i kilka dodatkowych:
- Czy obie automatyczne skrzynie są jednakowe?
- Dla jakiego maksymalnego momentu obrotowego zostały zaprojektowane?
- Jak te automatyczne skrzynie znoszą chiptunning silnika? Gdzieś znalazłem stwierdzenie, że słabo i nic poza tym:)
- Nie zglębiałem konstrukcji skrzyni ale zakładam, że auto z nimi nie ma koła dwumasowego, prawda?
- Czy auta z tymi silnikami po chiptunningu bez DPF i EGR bez problemu przechodzą testy na emisję spalin?
- Czy słynne kolektory ssące to była tylko choroba lat dziecinnych tych silników z pierwszych serii czy problem związany z nimi permanentnie?
- Czy rzeczywiście w praktyce wymiana oleju w tych dieslach powinna być przeprowadzana co 30k km/2lata? Taki znalazłem opis.
- Jak jest z wykończeniem? Wciąż trafiam na opisy, że czasem trafiają się elementy wyposażenia kabiny aluminiowe a czasem plastikowe malowane. Od czego do zależy, od wersji wyposażenia, rocznika, czy jakiegoś innego czynnika?
Uff... dużo pytań:) Starałem się znaleźć na nie odpowiedź sam ale niestety nie udało mi się, dziękuję za pomoc.