Niewiem co jest? przednie klocki trą o tarcze i po krótkiej jeździe tarcze i felgi są gorące.
Układ odpowietrzony kilkakrotnie z wymianą płynu hamulcowego.
Printable View
Niewiem co jest? przednie klocki trą o tarcze i po krótkiej jeździe tarcze i felgi są gorące.
Układ odpowietrzony kilkakrotnie z wymianą płynu hamulcowego.
Sprawdź przewód hamulcowy, czy nie spęczniał ja miałem podobny przypadek, pomogła wymiana na nowy.
Przewody gumowe które idą do zacisku wymienione i problem jest nadal. klocki trą o tarcze! Tarcze i felgi też się grzeją. Z tyłu jest OK. Układ odpowietrzany 5 razy.
Płyn podczas odpowietrzania wychodzi dobrze. Uszczelniacze na tłoczkach wymienione.
Może ktoś miał taki problem a może ma zaprzyjaźnionego mechanika, eksperta?
Proszę o pomoc bo auto potrzebne.
A jak podniesiesz auto na lewarku, to faktycznie koło obraca sie z wyczuwalnym oporem??
Spróbuj wyczyścić prowadnice w których przesuwają się klocki. Klocki muszą się swobodnie w tych rowkach przesuwać, a najczęściej zbiera się tam pył z klocków.
Przy okazji sprawdź czy śruby prowadnika znajdujące się w oprawie zacisku nie są zapieczone, muszą się swobodnie poruszać.
Można tez rozebrać zacisk i sprawdzic czy tłoczek dobrze chodzi. Oczyscic i wlozyc spowrotem.
Wszystkie te czynności wykonano.
Zaprzyjaźniony mechanik poradził mi że odpowietrzanie hamulców z ABS wykonuje się przy włączonym zapłonie a prowadnice zacisków i uszczelniacze należy posmarować specjalnym smarem do zacisków. Sprubuję. Co wy na to?
Moim zdaniem, to bardzo dobry pomysl. :)Cytat:
Zaprzyjaźniony mechanik poradził mi że odpowietrzanie hamulców z ABS wykonuje się przy włączonym zapłonie a prowadnice zacisków i uszczelniacze należy posmarować specjalnym smarem do zacisków. Sprubuję. Co wy na to?
Teraz walczę z hamulcami tył. Może ktoś ma adres gdzie można kupić zestaw naprawczy do tłoczków tył 146, 1,4 B 99 r. z ABS
W Lublinie lub okolicy albo w internecie.
Pozdrawiam.
A nie lepiej wymienić całe tłoczki :?:Cytat:
Napisał Mietek i Basia
Ja też ostatnio wymieniałem tłoczki, bo stare po prostu stanęły. I koszt nie był jakiś powalający. Niestety nie pamiętam dokładnie kwoty :roll:
Uszczelki kupione w Dabo, wymienione. Hamulce odpowietrzone przy włączonym silniku i działają narazie OK! Podczas odpowietrzania lewego przodu płyn hamulcowy wychodzi z jakąś zawiesiną. Od zbiorniczka płynu idzie w dół przewód gumowy do pompy wspomagania sprzęgła. Ale na pompie sprzęgłowej nie ma odpowietrznika. Moze ktoś wie jak to zrobić?