-
Poziom rezerwy JTD
Katalogowo moje jtd ma 72l paliwa w tym 9 to rezerwa. Na obecną chwilę na baku przejechałem 802.6km wskazówka jest na 1/4 i zapaliła się rezerwa. I tu moje pytanie na jakim poziomie powinna zapalić się rezerwa bo do czerwonej linni jeszcze trochę brakuje, i czy ostatnia ćwiartka zawiera w sobie owe 9 litrów paliwa?? Pierwszy raz zapaliła mi się rezerwa więc stąd pytanie:P
-
u mnie rezerwa zapala sie dziwnie czasem dopiero na czerwonym polu czasem jak wsiadam do auta i przekręcam kluczyk to zapala sie rezerwa a paliwa pokazuje z 1/4 poza tym zależy jak zaparkujesz auto jak przodem pod górkę to pokazuje wiecej jak przodem z górki to pokazuje mniej paliwa ogólnie kontrolka rezerwy zapala sie trochę w dziwny sposób dlatego ja sie sugeruję tylko wskaźnikiem
-
Wiesz doszła do 1/4 i się świeci bez znaczenia jak stanę. Widocznie muszę zatankować, to pewne ale nie da mi to spokoju puki się nie dowiem.
-
A jak to się ma do wskazań komputera pokładowego? Masz tam to pierwsze pole "range" jak dobrze pamiętam. Z tego co wiem komp do obliczenia tego bierze jakiś odczyt z baku przy odpalaniu auta w ten sposób mierzy ile masz w baku a potem wylicza ile przejedziesz. Też do końca się nie sugeruj lampką bo jej zapalenie jest spowodowane jakąś tam średnią z wychyleń pływaka. Nie jest to precyzyjne.
-
według ics mogę przejechać 77km. To prawda nie jest to precyzyjne, ale bywało że mimo wyzerowania przy tankowaniu schodziłem na - a rezerwa nadal nie paliła się. Nie wiem czym to było mierzone:confused:... tylko czekać aż paliwa braknie:)
-
Nie no jak komp pokazywał Ci pozostałą liczbę kilometrów do przejechania na minusie a Tobie jeszcze się rezerwa nie pokazała to coś jest nie halo. Może być jakaś niedokładność ale Tobie to w ogóle absurd wychodzi.
-
to ja miałem jeszcze inaczej. :)
zasięg zszedł mi do zera, wskazówka jeszcze nie była na tej ostatniej kresce i jezdzilem jeszcze z 30 km ale potem zatankowałem bo sie bałem że stane i syf z dna zgarnę.
-
U mnie jest tak ze rezerwa zapala się lekko ponad przed ostatnią kreską wskaźnika ~1/8, dodatkowo o ile dobrze pamiętam range przestaje pokazywać cokolwiek poza --. Na 100% to bym musiał sprawdzić.
Z tym zapalaniem rezerwy ~1/4 to dziwna sprawa.
-
Chyba muszę dostać się do zbiornika i zobaczyć co tam się dzieje. Range kończy się na zero na minus nie schodzi bo po prostu brakuje paliwa:P
-