-
Ogrzewanie w zimie
Witam od niespełna dwóch i pół tygodnia jestem szcześliwym posiadaczem AR(już 2 w mojej karierze pierwsza 146 1,4 benzynka). Obecnei zakupiłem 147 1,9 JTDm z 2006r w wersji distinctive... na początku myślałem że wszystko sam rozgryze... później że książka da wszystkie odpowiedzi... teraz liczę na forum i osoby ktora mają i wiedzą. Sprawa wygląda tak mam climatronic 2-strefowy działa w pełni sprawny sprawdzałem rpzed zakupem wszystko fajnie pięknie, problem zaczyna się zimą. Co zrobić żeby w autku by ło ciepło żeby przez kratki leciało ciepłe powietrze co mam wciskać żęby leciało ciepłe powietrze.Opiszę to tak jasno jak tylko moge. Wsiadam do Belli (ok -11C) przyciskam nawiew na szybę(doszranianie czy jakoś tak) i nawiewy na full i moment mogę jechać temepratura rośnie a z kratek powietrze jak lód temperatora 90C i dalej powietrze z kratek jak lód. Pytanie jak i co mam robić żeby powietrze z kratek było ciepłe żeby w środku było ciepło. Kombinowałem już na wszystkie mi znane sposoby i nic dalej lodówa w Belli mimo 90C na zegarku. Proszę o naprawde prosty (łopatologiczny opis) co robić żęby z kratek leciało ciepłe powietrze przy osiągnięciu temp silnika, ewentualnie co mam zrobić sprawdzić naprawić żeby to ciepłe powietrze leciało.
-
rozumiem ze masz na pokretlach ustawione max temp ? krecenie galkami temp cos zmienia ?
wlacz nawiew na srodek i krec stopniowo sprawdzaj czy czuc jakas roznice .
jesli nie i ciagle wieje chlodem mogl pasc silnik od klap, samo sterowanie itp itd
-
Powiem tak przeważnie ustawiam na mono daje 23C i leci zimnem... raz kilka dni tem cos zrobiłem bylo ok 80C bo w zimie zawsze kontroluje temp (slużbowy mi się przegrzewa) cos poklikalem zaczelo leciec cieple nawet bardzo cieple powietrze ale bylo to jednorazowe. Do tej pory nie wiem co zrobiłem jednak chcialbym zeby to wrocilo. Dletego prosze o opis jak w waszych bellach mimo mrozu macie ciepelko w srodku co robicie. Jak wyglada konsola gdzie co i jak wciśniete czy cyrkulacja jak mocny nawiew na nogi na klate czy na glowe ogołem wszystkoco robićie żeby bylo cieplo w środku... Dodam jeszcze może to istotne a może i nie że jak wsiadam i odpalam odrazu włącami się maks nawiew i zawsze na nogi jak wyłącze odszranianie czy wlącze auto odrazu pierwsza opcja nogi ... może jakos komp od klimy zresetować czy cos?
-
ty powaznie czy se jaja robisz.. ? odpal woz jak sie nagrzeje to ustaw na srodek nawiewy predkosc srodkowa i pokrec temp 18... 19....20 .....az do max i patrz kiedy bedzie lecialo cieple cieplejsze itp.. :) mozliwe ze albo dla ciebie 23 to zimne :) albo cos swiruje i cieple zacznie leciec przy temp na max przekreconej
-
Ściagnij Owner Manuala - http://www.alfaholicy.org/ tam będziesz miał wszystko opisane. Jeśli nie działa nadal nawiew ciepłego - awaria mechaniczna.
-
Po pierwsze sprawdź akumulator.
Słabe aku rozwala ustawienia klimy.
Jeśli masz dobre spróbuj odłączyć aku na parę minut po podłączeniu odczekaj ze dwie minuty zanim przekręcisz stacyjkę w tym czasie klima robi aut-adaptację.
Wielu to pomogło.
-
Heh to u mnie jak ustawie na 16 to leci baaardzo ciepłe powietrze. Sprawdzałem klimatronic i żadnych błędów. Musze kiedyś go wyszarpac i wyczyścić ten czujnik temp.
Wysłane z mojego HTC One S
-
Dzięki za porady dziś sprawdze i "tak ja tak na poważnie" Akumulator mam n owke we wrześniu wymieniał poprzedni właściciel mam nawet paragon. Co do resetu mam nadzieje że pomoże. Jeśli to wszystko zawiedzie napiszę co i jak się dzieje i ewentualnie nieoczekiwany wydatek na święta będzie. Btw jak odpalam słyszę jakby jakiś trzask czy to może być przyczyną i podobny trzask kliknięcie slysze jak zmieniam cyrkulację powietrza jest możliwość że coś mi tam zamarzło?
-
Chłopaki jedna ważna rzecz...To, że w ujemnej bądź ogólnie mówiąc niskiej temperaturze ktoś ustawi np. 16 a inny 23 to na początku i tak będzie lecieć przez kratki powietrze gorące jakie tylko w danej chwili będzie potrafił wytworzyć układ. Temeratura zadawana w klimatroniku mówi jaką chcemy ją mieć we wnętrzu, a nie jaka ma lecieć z nawiewów.Jeśli auto jest wychłodzone wewnątrz to na początku powietrze będzie gorące stopniowo w trakcie nagrzewania wnętrza dochodząc do tego zadanego na wyświetlaczu...Jeśli temp wewnątrz będzie spadać to jednocześnie temp powietrza na kratkach będzie wzrastać pomimo tego, że nie zmieniamy zadanej temperatury.
-
Podepnij kompa pod klimę i sprawdź co podają czujniki temp. Może też mieć problem z klapą regulującą ciepło/zimno - komp troszkę Ci prawdy powie.