-
zawieszenie
Witam,
Posiadam alfe od 3 miesięcy zaraz przed kupnem był robiony przegląd (12.09.2012) i zawieszenie przód lewa było 53% prawa 61% problem jest w tym że dziś jeżdżąc autem zaczeło coś chrupać w prawym przednim kole jest możliwość że po takim czasie zawieszenie sie rozsypalo? Czy może być wina coś innego? Zrobiłem tym autem tylko ok. 3 tyś km
-
i będzie niestety pukać, to jest alfa :-). Czeka Cię wymiana zawieszenia co pół roku, tak czy siak będzie wszystko stukać, trzeszczeć jak stary tapczan. Na forum będą Ci doradzać a to i tak nic nie da...albo da na krótką chwilę a potem znowu wszystko wróci...ja kupiłem 147 rok temu a dzisiaj już jeżdzę japońcem na mcpersonach i jest bajeczeczka :-) Pozdrawiam
-
Jak będzie gównolit wkładał to nawet częściej niż pół roku. Dobre wahacze ori albo trw i spokój jest na dłużej.
-
Może ktoś tam głośno chrupki wcina:)
-
Te % co podałes to pewnie dotyczy amortyzatorów. Co do zawieszenia to raczej będzie pukać niż chrupać więc polecam wybrac się do mechanika w celu diagnozy co się zepsuło.
-
po moich ogledzinach wygląda na to że coś ociera wydaje mi się że guma od przegubu czy jest taka możliwośc?
-
góra w tych alfach jest bardziej podatna na obciążenia i tu proponowałbym TRW , na dole można przyoszczędzić kupując zamienniki typu FAST które jak na swoja cene dobrze się spisują
jezeli chodzi o drążki, końcówki drążków , łączniki tu ceny TRW nie powalają i na tych elementach bym nie oszczędzał
-
Nie wiem co za wahacze wsadzają przedmówcy albo po jakich kraterach jeżdża że trzeba wymieniać zawias co pół roku. Najprościej jest podnieść samochód na lewarku i pokręcić kołem (będzie słychać co obciera), potem złapać za koło na górze i na dole i poszarpać (luz na wahaczach) a potem poszarpać łapiąc koło po prawej i lewej (luz na drążkach). Oczywiście w ten sposób można wyczuć tylko dość spore luzy. Jeśli takie badanie nic nie wykaże warto podjechać na szarpaki. Tam raczej nic się nie ukryje.
-
u mnie chrupalo i okazalo sie ze nowe wahacze sie poodkrecaly ( dolne ) i byl luz na srubach ktore trzymaja tulejki do sanek .. popatrz dobrze na 4 sruby trzymajace wahacze dolej i na gorne wahacze zweroc uwage bo jest mozliwac ze one sie skonczyly
-
Ciężko tak kolego gdybać trzeba zrobić jeszcze raz diagnostykę zawieszenia gdyż mogą te stuki powodować amortyzatory,wahacze,łączniki stabilizatora albo poduszki górna amortyzatorów,ale naprawdę to jest wróżenie z fusów.