-
zaolejony czujnik...
Witam .
Otóż mam do was pytanie.ostanio posypała mi sie alfa. obstawiam czujnik położenia wału.więc dzisiaj stwierdziłem że mam chwile to go wyciągne.no i ku mojemu zaskoczeniu był cały w czymś tłustym.o ile sie dobrze oriętuje to czujnik położenia wału pracuje na sucho.więc teraz moje pytanie, z kąd sie tam mógł wziąść olej i dlaczego?
-
W T.S czujnik położenia wału chodzi w oleju ponieważ jest zabudowany bloku silnika a nie jak w innych silnikach na zewnątrz.
-
Umyj go zamontuj i sprawdż czy działa.
-
czujnik był wymyty w benzynce zamontowany jeszcze raz i próba odpalenia...no i dupa.rozrusznik kręcił jak wściekły a motor nie odpalił :(
- - - Updated - - -
stary czujnik pojechał na sprawdzenie do znajomego elektro mechanika i diagnoza sie potwierdziła jest do wywalenia.co prawda nie był to orginał ale wytrzymał tylko 10 tyś km ;-( dziś też wlecial orginalny bosch-owski czujnik i alfa lata jak ta lala :)
-
To będzie najlepszy wybór,zamienniki nie raz są bardzo lipne i powodzenia w długiej eksploatacji.
-
a świeciła ci się kontrolka układu wtryskowego? mi jak padł czujnik to kontrolka świeciła i po podłączeniu laptopa pokazało błąd czujnika położenia wału.
-
nic sie nie świeciło panie dobrodzieju. z tego co ogarniam temat to jaka kolwiek kontrolka przy awarii czujnika położenia wału korbowego bardzo rzadko sie zaświeca. ja jak już chyba mówiłem przerabiam temat czujnika 2 raz w ciągu 6 miesięcy i nic mi sie nie świeciło a tym bardziej marchewa.
-
no widzisz a mi się świeciła marchewa i pokazało błąd czujnika na kompie. Tylko że ja mam z 98 r auto przed liftem i siedzi w nim Motronic 2.10.4 a u ciebie jest Motronic 1.5.5 . Jak będe przy laptopie to podam kod błędu jaki mi wywaliło.