-
Brak tylnych światel
:crazy_pilot:witajcie,czy ktoś z Was spotkal się z taką usterką ? a mianowicie po odpaleniu 166 tki i włączeniu swiateł wszystko było O.K alee po otwarciu bagażnika tylne światła gasły i po zamknięci długo się nie włączały ,a na dzien dzisiejszy wogóle się nie włączaja :( co mam zrobić? gdzie szukać ?
-
Wiazka w bagazniku ta po lewej stronie co idzie od klapy do srodka. Najlepiej wymienic cala od bagaznika do srodka, laczy sie z tego co pamietam gdzies pod polka tylnia albo siedzeniami. Albo sam plutujesz albo kupisz cala ( nie jestem pewien ) czy mozna.
-
kolego wystarczy ze zdejmiesz osłone od wiązki która idzie od samochodu do klapy bagażnika i już wiesz czy kable są popękane i poprzerywane jak tak to kolerami lutujesz je do siebie izolujesz żeby 2 różne kable do siebie nie dotykały i już a zazwyczaj to jest najczęstrza przyczyna takiej usterki
-
U mnie pod oslonka nie bylo nic widoczne, kable byly cale itp itd. Ale oczywscie zdjac, zobaczyc jak nic nie widac to trzeba wyjac cala wiazke i sprawdzic niestety.
-
Dokładnie tak jak kolega mówi jeżeli nic nie widać pod osłoną czeka cię szukanie po całej wiązce.
-
Wiązka łączy się pod lewym głośnikiem, żeby to odłączyć niezbędna jest wyjęcie kanapy i zdjęcie półki oraz rozłożenie jednej z końcówek- wtyczek ponieważ nie wychodzi przez wzmocnienia klapy bagażnika . Przed rozłożeniem wtyczki zrób opis i zdjęcia bo jak pomylisz to będziesz nad tym kwitł .
Wiązkę daje się wyleczyć to zazwyczaj jest przyczyna braku świateł pomimo braku widocznych uszkodzeń . Ja to tak zrobiłem aby nowe kable i ich połączenia były poza miejscem zginania.
-
:) serdecznie dziękuje wszystkim za udzielenie wskazówek,,, były bardzo momocne , dziś usunołem awarię ,urwane 3 kabelki po zlutowaniu wszystko O.K jeszcze raz dzięki wielkie :rolleyes:
-
Samo polutowanie kolego pomoże tylko na chwilę. Kable są już stare i nadgryzione zębem czasu. Usterka prędzej czy później wróci. Jedynym pewnym sposobem jest wszczepienie kompletu nowych kabli lutując je ze starą wiązką pod półką tylną i w klapie tylnej.