-
Polej olej! Ale jaki?!
Czas na pierwszą wymianę oleju w mojej Belli 147 2.0 TS. I tu pojawia się pytanie na jaki? W tej chwili jeździ na półsyntetyku (nie wiem jakiej marki). Jeżdżę dość ostro przeważnie na krótkich odcinkach, co myślicie o pełnym syntetyku? Nie chce zarżnąć silnika, stąd te przemyślenia.
A jeśli nie pełny syntetyk tylko półsyntetyk to czy jest różnica dla smarowania silnika pomiędzy na przykład Selena, Mobil1 i dajmy na to olejem no name z wielkiej beczki u pana Zdzicha (czy cena to po prostu czysty marketing). Proszę o szczere opinie, ponieważ to już drugie serce które bije w mojej małej, nie chce trzeciego ;).
-
Tutaj masz temat o olejach:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...polecacie.html
Jest różnica między Selena, Mobil1 w składzie (uszlachetniacze) i specyfikacjach, które spełniają. Musisz dobrać odpowiednią normę (np.ACEA) pod swój silnik
Jeśli nie chcesz wymieniać kolejnego silnika to nie jeździłbym "dość ostro na krótkich odcinkach", szczególnie na nierozgrzanym silniku. W związku z tym, że masz TSa to musisz co jakiś czas dolewać olej, bo ubywa.
-
Dokładnie jak kolega wyżej napisał jest już odpowiedni temat do tego typu pytań, wystarczy tylko dobrze spojrzeć i poczytać a nie od razu zakładać nowy temat, który na dodatek przewija się na forum co jakiś czas i w ten sposób zaśmiecając je.
A skoro już piszę to polecam Millers XFS 10W60, jeżdżę obecnie na takim i jest spoko.
-
Masz podpowiedż od kolegów powyżej tylko pamiętaj że to jest temat rzeka!
-
Temat rzeka co ma 180 stron i nie chce sie go przeglądać. Jak lubisz deptać to zalej 10W60 a jeśli nie chcesz przesadzić to 10W40 i będzie wszystko git. W menu auta polecany jest ten drugi
-
Motul 6100 Synergie+ 10w40, a do ostrej jazdy Valvoline VR1 10w60.
Tamten temat z olejami to jest straszna porażka przeczytałem około 80% i w niektórych momentach jest więcej gadania o pierdołach niż olejach.
Jeszcze mały edit: z tego co wiem to 10w60 nie za bardzo się spisuje przy krótkich trasach gdzie motor nie dochodzi do optymalnej temperatury, jak się mylę to proszę mnie poprawić.