-
Parowanie Szyb
Witam , mam problem z Bardzo mocnym parowaniem szyb w mojej Alfie 145 , Szyby parują praktycznie cały czas czy otworze okno czy puszcze nawiew . Dowiedziałem się że może to być zasyfiony Filtr przeciwpyłkowy . Gdzie on się znajduje ??. i czy ktoś wie jak go wyczyścić ?.
Pozdrawiam ;)
-
1 załącznik(i)
-
Jak juz sciagniesz podszybie to sprawdz czy Masz taki daszek plastykowy na filtrze u mnie go nie bylo i cala woda wlatywala na filtr i byl stale mokry
-
Do tego przetrzyj szyby (najlepiej denaturatem, ale jeżeli się boisz może być jakiś płyn do szyb - najlepiej z alkoholem). I zainwestuj w pochłaniacz wilgoci (w biedronce są za ?6zł?). Do tego nie zostawiaj śniegu na dywanikach, trzep je jak najczęściej.
-
Najlepsze to gazeta na dywanik , wychodzisz z samochodu mokrą gazetę wywalasz .
hmmm , masz załączony obieg zewnętrzny czy wewnętrzny ?
Wietrz samochód przez chwile jak kończysz jazdę - zresztą , temat tak wiele razy poruszany że poszukaj :P
-
Problem znany większości posiadaczy 145/6. Wątków na forum w tym temacie kilkadziesiąt. Rozwiązania brak :)
Chyba najskuteczniejszy sposób na ograniczenie parowania, to pochłaniacze wilgoci w kabinie, plus środek chemiczny zapobiegający parowaniu szyb.
-
U mnie parowało do momentu wymiany filtra. Po wymianie szyby czyste i przejrzyste. Teraz mi zaczęły znowy parwoać bo termostat padł i silnik nie dogrzewał się a przez to nawiew nie potrafił utrzymać temperatury na określonym poziomie. Jutro odbieram auto i mam nadzieję ,że znowu nie będzie parowało.
-
Każdemu pomaga co innego a części nie pomaga nic :P
-
Po pierwsze, sprawdź czy masz ustawione ogrzewanie na świeże powietrze, a nie recyrkulacje :D
Po drugie, teraz w lidlu czy w biedrze kupiłem taki osuszasz do wnętrza auta, z 9zł kosztował, więc może pomoże.
A po trzecie, poszukaj dziur w podwoziu, będziesz miał przyczynę wilgoci ^^
-
Mam to samo, może spróbuj zamontować owiewki, sam sie nad nimi zastanawiam.