Re: Jak podejść do zakupu auta z selespeed ?
ja kupiłem, jezdziłem i działało...(fakt - faktem po zakupie musiałem wymienić pompe hydrauliki - kupiłem jako uszkodzony)
jazda selespeedem jest przyjemna, mnie bardzo sie podobało,
-sprawdz w trakcie jazdy czy biegi wchodzą płynnie,
-czy redukuje bez problemów, (przy dojezdzie np. do skrzyzowania automat powinien sam zrzucać biegi do 1)
- po otwarciu drzwi uruchamia sie pompka ładowania hydrauliki (po lewej stronie w okolicach błotnika) jeśli choć trochę znasz sie na mechanice posłuchaj czy pracuje płynnie, czy nie przerywa, po kilku sekundach pompka sie wyłącza - oznacza to gotowość skrzyni do pracy.
- po przekręceniu kluczyka w stacyjce zaświeca sie kontrolka skrzyni (czerwona) po chwili powinna zgasnąć wraz z innymi.
-możesz podnieść maske i po lewej stronie na błotniku masz czarny korek zbiorniczka oleju selespeeda, mozesz go odkrecić i sprawdzić stan oleju.Jesli nie zobaczysz oleju - znaczy, ze pompa mogła pracować na sucho a to w perspektywie nie wróży dobrze.
-zorientuj sie czy w Twojej okolicy jest serwis (zazwyczaj tylko ASO ma o tym pojecie) bedziesz wiedział gdzie podjechac gdyby cos sie dzialo.Swoja droga przed zakupem mozesz podjechac do takiego ASO i poprosic aby skrzynie podlaczyli pod komputer - wtedy dowiesz sie czy nie ma tam ewentualnych błędów, to samo dotyczy silnika.
- sprawdz czy auto dziala w trybie "city" oraz czy działają przyciski sterowania skrzynią na kierownicy.