-
Wariująca elektronika
Witam, mam problem ze swoją alfą :
-światła po wyłączeniu silnika same się włączają ot tak,
-po czasie mogłem włączyć "długie" ale wyłączyć się już nie dało,
-przy podkręcaniu klimy włączają się awaryjne...
-jak włączam "długie" to samoczynnie włącza się centralny zamek,
Moja Bella to Alfa Romeo 147 1.6 TS rocznik 2000 , dodam że niedawno był w niej wymieniany akumulator który ma o 5 Ah więcej ale to pewnie zbędna informacja. Mam komunikat Left Side Light Failure , czyli domyślam się że do wymiany postojówka tylko myślę że to chyba nie ma nic do tych usterek. MACIE JAKIEŚ WSTĘPNE DIAGNOZY ZANIM ELEKTROMECHANIK MNIE SPŁUKA ? HELP. !
-
Masz gdzieś jakieś przebicie na instalacji.
Takie rzeczy trudno jest naprawić.
Może zacznij od sprawdzenia przekaźników. Jak mi się kiedyś zapalały same z siebie światła mijania w maluchu to miałem właśnie przebicie na przekaźniku tych świateł. No, ale u Ciebie wszystko wariuje, więc to może być zupełnie coś innego.
A może masz gdzieś jakąś nieszczelność i woda zalewa instalację.
-
Taką też mam hipotezę , zaprzyjaźniony mechanik powiedział żebym sprawdził czy to czasami nie przerabiana angliczka , wtedy łączenia są przedłużane i może pozalewać, ale sprawdziłem to i jest Włoszką. Pojade z nią do Elektro ale może ktoś miał podobną sytuacje już. Może kurcze wilgoć w BC. Boje się tylko że to będzie drooooooga naprawa
-
Jeśli to tylko jakiś przekaźnik, albo coś na kablach to nie powinno być źle. Gorzej, jeśli to sprawa korozji w bc. Niedawno był o tym temat - chyba kolega bubu 321 zamieszczał zdjęcia, co może zrobić wilgoć w bc.
Ale może na początek warto by po kolei wyjmować przekaźniki i patrzyć co się dzieje.
-
To jednak nie przekaźniki, są w porządku. Ale w prawym świetle włącza się ''motorek'' od regulacji wysokości świateł po czym światłą się same zapalają.
-
To odłącz zasilanie od tego silniczka i patrz, co się będzie działo - może on robi jakieś zwarcie.
-
Napewno zwarcie, ja ma często, że wyskakuje mi komunkat, że wszytskie światła poszły, jednak po paru sekundach gaśnie.
-
- zalany, "zardzewiały" body komputer.