Moi drodzy,nie mam "tego czegoś" czarnego co jest przed filtrem powietrza, tej czarnej "skrzynki". Nie wiem co to, po co, ale jak kupiłem to już tego nie było...
Załącznik 85040
Printable View
Moi drodzy,nie mam "tego czegoś" czarnego co jest przed filtrem powietrza, tej czarnej "skrzynki". Nie wiem co to, po co, ale jak kupiłem to już tego nie było...
Załącznik 85040
Rezonator powietrza
Podziękował ;)
A co to daje ten rezonator? Bo też u siebie tego nie mam. :/
"Układ dolotowy powietrza w nowoczesnym samochodzie składa się z kolektora, przepustnicy, kanałów dolotowych, filtra, przepływomierza oraz rezonatora(ów). Przepustnica reguluje ilość dostarczanego w danym momencie powietrza, które pędzi często długimi kanałami dolotowymi, tak aby nabrać odpowiedniej prędkości. Rezonator ma na celu, jak sama nazwa wskazuje, wywołanie efektu rezonansu (napełnianie cylindrów odbywa się cyklicznie, a nie w sposób ciągły - struga powietrza ma charakter fali, przez co możliwe jest wykorzystanie tego zjawiska) przy pewnych obrotach, tj. wprawienie dostarczanego powietrza w drgania o stosunkowo dużej amplitudzie. Dzięki rezonatorowi silnik zyskuje na elastyczności, zanika 'dołek' w wykresie momentu obrotowego (w silniku 4 cylindrowym dołek taki występuje w okolicy 4 tys. obr/min). Jego działanie można porównać do rozhuśtywania samochodu tak, aby wyjechał bez problemu np. z błota."
- - - Updated - - -
a jakieś różnice w prowadzeniu panowie odczuwacie? w pracy silnika coś?
Dzięki za wyjaśnienie. Jak zwiększa moment na wyższych obrotach to pewnie trzeba takie coś kupić i zainstalować:D
Moje już leci do mnie z allegro za 4dyszki :)
Moja AR ma być taka jak ją fabryka wypuściła a nie jakieś kombinacje i szpunty :stop: