Witam, chcę kupić jeszcze jedną Alfę, konkretnie 164 z 3.0 pod maską-moje pytanie jest następujące: czy jak każdy sinik TS również ten cierpi na przypadłość przekręcających się panewek? I jak w ogóle a się ten silnik do osiągów tego auta?
Printable View
Witam, chcę kupić jeszcze jedną Alfę, konkretnie 164 z 3.0 pod maską-moje pytanie jest następujące: czy jak każdy sinik TS również ten cierpi na przypadłość przekręcających się panewek? I jak w ogóle a się ten silnik do osiągów tego auta?
Ktory silnik konkretnie Cię interesuje? 3.0 V6 12V czy 3.0 V6 24V ?
Generalnie V-ki od Alfa Romeo to bardzo dobre konstrukcje. Panewki przekrecają się sporadycznie. Trzeba jednak dbać o poziom oleju rownież. W 12 zaworowej wersji występuje hydrauliczny napinacz paska rozrządu który jest już bardzo ciężko dostępny, albo prawie wcale. W 24V jest już mechaniczny. Mokre tuleje cylindrowe, natrysk oleju na denko tłoka zmuszają do tego aby olej był dobrej jakości i był jego odpowiedni poziom.
12V ma charakterystyczny dźwięk cykających zaworów którego nie jesteś w stanie wyeliminować(regulacja na płytki i śrube). W 24V są już popychacze hydrauliczne.
zapomniałem dopisać-chodzi mi o wersję 12V, mam okazję zakupić takie auto za dosłowne grosze, tylko teraz jak z częściami do tego silnika... Auto będzie z 1991 roku.
Wiadomo że w V6 wszytskiego jest wiecej, cylindrów, tłoków panewek itp. Części są racze dostępne bez problemów. ASO dysponuje jeszcze nimi, choc przy niektorych częściach mają już "Element wyczerpany bez możliwości zastąpienia" . Jeżeli masz do kupienia za grosze, to myślę że warto
12v z roku 91 to pewnie ten co ma 3 paski klinowe i właśnie hydrauliczny napinacz. Koszt ich utrzymania wysoki nie jest. W poprzedniej Alfie taki miałem bo ten z wersji Super jest nieco inny. Wersja z katalizatorem czy bez? Jesli ma kata to 06412, jesli nie ma to 06410.
Po za tym te silniki przeżywają napęd- o ile wymienia się oleje i paski rozrządu.
A nie jest to czasami ta co stoi na otomoto za 1000zł do negocjacji ? Bo z wyglądu to za ciekawie nie wygląda :?
Widnieje również w ogłoszeniach w bazarze, jeśli to ta
Chcesz stworzyć demo-cara ? Bo jeśli to ta czarna to inwestycja w to żeby to jeździło znacznie przekroczy cene jeżdżącej 164, która wymaga znacznie mniejszych inwestycji.
Sam silnik V6 bedzie może ok, ale(jeśli to ta za 1000zł) blacharka i reszta będzie wymagała mocnego wkładu.
BTW...troche schodzimy z tematu :)
Tak tanio pewnie dla tego żeby tylko się "pozbyć", bo jak się nie sprzeda to zostaje albo trzymać co nie zawsze jest możliwe albo zezłomowanie a to są koszta.
Generalnie silnik można kupić nowy/używany za 1000-1500zł, lecz też nie ma pewności że będzie z nim wszystko OK.
Generalnie wolałbym już chyba sprowadzić 164 z tym silnikiem z niemiec za 1000-1500 EUR można wychaczyć, ale to już z opłatami wychodzi nieco więcej niż 1000zł ;)