-
problem z alfa 156 2.5v6
Witam posiadam alfe 156 2.5v6 192km i mam problem tzn.silnik zaczoł mi chodzić jak ciagnik ,dziś jadąc około 60 km auto spaliło mi za prawie 80zł alfa jest na gaz oczywiście sekwencja ,zostały wymienione swiece platynowe wiec jest to inna wina cewki też działają jak powinny zostały sprawdzone czy wytwarzają iskre silnik chodzi jak by nie chodził na kilka świec i niema mocy .proszę o pomoc .
-
I na gazie i na benzynie?
-
-
Sprawdzić ciśnienie sprężania, czujnik położenia przepustnicy i może potencjometr pedału przyśpieszenia jeśli ma elektronikę zamiast linki gazu
-
sprezanie jest na moje .czujnik polozenia przepustnicy gdzie on jest ?chodzi o przepustnice bo ostatnio zostala wymieniona bo silnik mial caly czas minimalne obroty okolo 2000tys a ten potencjometr to chyba tez nie bo auto normalnie reaguje na gaz ona chodzi jakby polowa silnika wcale nie chodzila i taka jest moc wiec jest to jakis czujnik w silniku chyba
-
Andrew w 156 byly tylko elektroniczne :) Masz kabel do ECU? odepnij aku na 15 minut i zobacz czy cos sie zmienilo. Ogolnie obstawialbym gaz bo te silniki sa malo problematyczne. Miales ostatnio jakas regulacje LPG albo cos innego grzebane przy silniku?
-
w tym silniku wtryski działają grupowo czy każdy oddzielnie?
-
wtryski sa ok bo auto chodzi tak samo na tym i na tym bez różnicy wiec odpadaja wtryski gaz był ostatnio z kolo rok temu na sprawdzeniu kabla do ecu nie mam ale jutro jade na komputer i zobaczymy co moze byc
-
Wtryski mogą być Ok tylko chodzą teraz w grupie a nie w sekwencji tak samo jak lpg coś tu może być skopane, może czujnik temperatury siadł
-
ja rozumie ale samochod chodzi tak samo na benzynie i na gazie wiec wtryski chyba nie maja znaczenia jak chodzi na gazie moim zdaniem