Witam. Koledzy mam prosbe do posiadajacych automat, podajcie mi prosze jakie macie obroty silnika przy np.120 km/h. Bo mam wrazenie ze u mnie jakos sa za wysokie.
Printable View
Witam. Koledzy mam prosbe do posiadajacych automat, podajcie mi prosze jakie macie obroty silnika przy np.120 km/h. Bo mam wrazenie ze u mnie jakos sa za wysokie.
Ile RPM wskazuje Twój licznik?
U mnie 3500rpm
Wydaje się w być w normie, ale dla pewności postaram się sprawdzić u siebie. Wymiary kół zgodne z fabrycznymi?
Tak jest, wg.instrukcji. A za sprawdzenie bylbym wdzieczny.
U mnie 3000obr przy 120km/h
Masz 3.0V6/4HP20. Może mieć nieco inne przełożenia. U mnie przy 100km/h jest 2800-2900.
Inne przełożenia? To skrzynie się różniły?
W pugu też mam 4HP20 z silnikiem 3.0V6 ale 194KM i jest wszystko identycznie jak w alfie.
Nie jestem pewny tych przełożeń, ale jednak skrzynia z Puga nieco się różni. Z tego co wiem ma chociażby bagnet do sprawdzenia poziomu oleju. 3.0V6 z Puga mniejszą moc maksymalną nadrabia lepszą krzywą przebiegu momentu i momentem maksymalnym. 2.5V6 ma tylko 221Nm więc wypada biednie w porównaniu do 3.0V6. Stąd też moje podejrzenie, że przełożenie może być inne.
- - - Updated - - -
Moje 2.5V6/4HP20 ma 3400RPM przy 120km/h. Moja teoria o różnych przełożeniach automatu się potwierdziła.