-
Demontaż kratek nawiewu
Witam.
Czy wie ktoś może jak zdemontować kratki nawiewu pod samą szyba na początku deski rozdzielczej ? Są to dwie długie wstawki, które idą przez całą szerokość deski. Chcę je zdemontować, ponieważ przy włączonym nadmuchu na szybę strasznie mi ten element trzeszczy, spróbuję go w jakiś sposób nasmarować.
Z góry dziękuję za podpowiedź.
-
-
-
1 załącznik(i)
chodzi mi ten te dwa schowane elementy
Załącznik 88246
-
Odgrzebuje, mam ten sam problem skrzypienie z okolic prawej kratki na podszybiu tak jak wyżej. Jak to zdemontować żeby nic nie połamać? Podważałem lekko płaskim śrubokrętem ale czuć opor.
-
Zanim będziecie wyciągać kratki, których jak z mojej wiedzy wynika nie da się zdemontować bez rozbierania całej deski, zainteresujcie się:
1. Przewodami idącymi do filtra paliwa. Sprawdźcie jak są umocowane, najczęściej to one tak trzeszcza, a wydaje się że kratki. Czasem wystarczy je tylko przymocować do urwanych zwykle zaczepów.
2. Białe podkładki pod szyba przednią. Są one widoczne po demontażu podszybia. Też lubią trzeszczeć. Można je usunąć bez żadnych konsekwencji, a przy okazji wyczyścić cały syf który się tam zbiera.
-
Mam pewność że to akurat ta kratka, jak jadę z pasażerem i dociśnie w tym miejscu kratkę podczas jazdy, trzeszczenie ustaje. Więc zostaje albo jeździć z pasażerem który będzie dociskał kratkę albo spróbować ja zdemontować, wybór jest prosty.
-
U mnie też trzeszczy prawa kratka. Jest wykonana z twardego plastiku i kurczy się na zimnie bardziej niż deska. Profesjonalnie byłoby wyciągnąć i owinąć (okleić) folią typu welur żeby była sztywniej osadzona. Mam tak zrobione w Mazdzie ...tyle że fabrycznie.
-
Jest montowana na cos a'la grzybki tylko na stale, raczej się nie wygna. Chyba sprobuje wyciagnac bo już dość długo mnie to denerwuje, jak polame to na alledrogo 30zl wiec nie majatek.
https://s10.galerieallegro.pl/zdjeci...g/2.jpg?screen
-
Czyli trzeba przygotować płaską listwę, próbować "wyszukiwać" te zaczepy i odizolować od deski rozdzielczej.
Dzięki za fotkę....może u mnie też przestanie skrzypieć :)