[156] Blad P1238 1.9 JTD 16v
Panowie, drodzy forumowicze wiem ze temat byl poruszany wszystkie posty dotyczace tego problemu przesledzilem.
Chcialbym jednak zapytac czy to wina przeplywki, nieszczelnosci czy egr. Blad skasowalwm FESem zrobilem tez wykres parametrow i whchodzi w nich ze EGR jakby zamyka sie i otwiera jak wstawiam belli to FES pokazuje ze egr 1% otwarcia na wolnych obrotach 100% Problem tkwi w masie, ilosci mierzonego powietrza kiedy wstawiam komputer chce 1200 jednostek a mierzona ilosc to 600-880 roznie to bywa. Na wolnych obrotach na buegu jalowym tez byl problem z jloscia z tym ze wtedy mierzona ilosc jest wieksza od zadanej przez komputer. I tu pytanie czy egr moze byc temu winny czy walnieta przeplywka a moze nieszczelnosci na odcinku od filtra powietrza poprzez przeplywke? Moze inne miejsce nieszczelnosci. Z gory dziekuje za rady. Jezeli chodzi o objawy nawet po wyskoczeniu marchewy turbo dmucha natomiast jest zauwazalny odczuwalny problem z moca w gornhm zakresie obrotow od dolu tez jakby troche slabszy ciezko to jednoznacznue okresljc. Przy tym wszystkim tez ma duzy apetyt na paliwo.
http://alfaromeo.mazury.pl/viewtopic.php?f=17&t=611
Mam nadzieje ze czytelne. Prosze o interpretacje logow.
Test na biegu 3 i 4 start testu i pedal w podloge robilem to pierwszy raz siec jak cos zle chetne przyjme porade. Nie umialem wkleic pliku tutaj forum nie po,wala na wklejenie zaznaczonego textu przhnajmniej ja nie moglem to wkleilem na forum regionalnym. Bardzo prosze o interpretacje.