Witam ...
Mam mały problemik z łożyskiem w kole. Chodzi o to że nie wiem które mi buczy...
Kręciłem każdym kołem z osobna na podnośniku, ale nie było słychać żadnych dziwnych dźwięków. Jak jeszcze można to sprawdzić ?
Printable View
Witam ...
Mam mały problemik z łożyskiem w kole. Chodzi o to że nie wiem które mi buczy...
Kręciłem każdym kołem z osobna na podnośniku, ale nie było słychać żadnych dziwnych dźwięków. Jak jeszcze można to sprawdzić ?
Sprawdź na zakrętach. Weź szybciej zakręt w lewo i nasłuchuj. Jeśli buczy ciszej, to znaczy, że jest to któreś z lewych kół. Jeśli głośniej, to znaczy, że któreś z kół po prawej stronie.Cytat:
Napisał Adrian R-sko
Kiedy już to ustalisz, to wyczucie czy jest to przód, czy tył, nie powinno nastręczać Ci problemów.
Pozdrawiam.
- Rafał
a jakie masz felgi? pytam bo też kiedyś wydałem 250zł na łożysko i okazało się że felga była walnięta i szumiała ;/
a to przód?czy tył?
przednie mozesz sprawdzic podnoszac jedno koło palisz woza wsadzasz 5 bieg i gazu do 60-80 -słuchasz,podnosisz drugie koło i to samo-które głosniej szumi-wymieniasz,
Robiłem tak z przodu i nic, cisza... teraz by się przydał napęd na tył :PCytat:
Napisał kaiowas
felgi mam 17" na oponach 215/45 ale są proste, wiec raczej to nie od tego...
zrob taj jak radzi alces1..
rozpedz auto na postej, rownej drodze tak do 40km/h daj na luz i zrob test łosia.
jesli to jest lozysko to ewidentnie bedzie slychac ktora strona.. z ustaleniem czy przod czy tyl rowniez nie powinienes miec problemu....
tak zrobię, dzięki :wink: