Moja 159 ma prawie 6 lat, lecz tylko 46 tys przebiegu. Przymierzam się do wymiany rozrządu i teraz pytanie. Robić cały rozrząd czy wymienić tylko pasek
Printable View
Moja 159 ma prawie 6 lat, lecz tylko 46 tys przebiegu. Przymierzam się do wymiany rozrządu i teraz pytanie. Robić cały rozrząd czy wymienić tylko pasek
Ja bym robił całość. Wydasz trochę wiecej, ale masz profi zrobione i spokój długi czas.
Choć w teorii możesz dobić na tym rozrządzie spokojnie do 80 tyś. i tylko pasek wymienić. Decyzja należy do Ciebie.
Ja też wymieniłbym kompletny koszta nie są takie duże a będziesz mieć święty spokój :)
O wymianie rozrządu nie tylko decyduje przebieg auta ale i okres czasu eksploatacji
Założysz sam pasek i co ??? zrobisz np. 60 tyś. dajmy na to w 4 lata, to już będziesz miał 10 letni napinacz, rolke oraz pompe wody.
Instrukcja mówi wyraźnie albo xxx km, albo x lat.
Racja, ja brałem pod uwagę tylko wiek paska, bo ten element się starzeje a rolki i napinacz i pompa(uwzględniałem tylko przebieg). I tak też sugerowało mi wielu mechaników, nawet ASO w zeszłym roku
Biorąc pod uwagę to, że dzisiejsze pompy wody potrafią rozlecieć się przed 100 kkm (znam jedną taką 159 jtdm) to raczej wymiana samego paska to proszenie się o kłopoty. To moja opinia, oszczędność jest niewielka wobec późniejszych ewentualnych problemów.
Jesteśmy w tej samej sytuacji - moja również 6 lat i prawie 51 tys przebiegu. Ja jestem przed wymianą rozrządu (dosłownie na dniach) i oczywiście będę wymieniał całość, chociaż rocznie robię 7-8 tys moją bellą.
Ale tak ja pisali poprzednicy - każda oszczędność na rozrządzie to tylko pozorna oszczędność.