Rozpoczęło się od spadku mocy i nieco zwiększonego spalania,dowidziałem się,że pad zawór ciśnienia turbiny, po kilku dniach trochę mocy wróciło, ale zapaliła się kontrolka silnika. O co chodzi? Pomóżcie
Printable View
Rozpoczęło się od spadku mocy i nieco zwiększonego spalania,dowidziałem się,że pad zawór ciśnienia turbiny, po kilku dniach trochę mocy wróciło, ale zapaliła się kontrolka silnika. O co chodzi? Pomóżcie
a może coś więcej o samym silniku? Jaka moc i pojemność bo to jednak ma dużo do znaczenia.
1,9 Jtd 110 KM z 2001r.
Inne objawy? Dymi na czarno itp ?
Może jak zwykle winny zawór EGR, poczytaj na forum, przeczyść. Spróbuj również odpiąć przepływomierz i się przejechać.
Dobrze by było podpiąć pod kompa i sprawdzić błędy.
Zero dymu, oczywiście przy mocnym przegazowaniu ale to norma, EGR w sumie zaślepiony od września 2012, a błąd zaworu był właśnie zdiagnozowany po podpięci i miałem jeździć i po świętach miał być wymieniony i teraz nie wiem czy w ogóle jeździć?
Jak EGR ogarnięty to jedyne wyjście podepnij pod kompa i sprawdź błędy, nie ma sensu zgadywać.
Z łatwych rzeczy do sprawdzenia został czujnik doładowania, czyściłeś?
Chyba poczekam do podpięcia, bo mam do czynienia z dislem po raz pierwszy przedtem był bena, więc dopiero się uczę
Czujnik doładowania masz na kolektorze, jak staniesz przed maską to tak z tyłu silnika. Wtyczka wypinana, on wkręcany prawdopodobnie na torx t40 ale nie jestem na 100% pewien.
Co do przepływomierza do jest on w rurze wychodzącej z filtra powietrza, wpięta jest do niego wtyczka która wychodzi 1 ruchem. po wyciągnięciu przejedź się.
Co do reszty to komp.
Zobaczę jutro bo pogoda nie pomaga, a stoi na ulicy