-
1 załącznik(i)
Mocowanie osłony silnika
Mam problem ze zlokalizowaniem części odpowiadającej za mocowanie dolnej osłony silnika - chodzi o śrubę na środku zderzaka. Zarówno osłona jak i zderzak w tym miejscu wisi, jedyne co widzę w tym miejscu to dość duża dziura w plastiku osłaniającym chodnicę, nie ma gdzie wkręcić śruby aby to wszystko się trzymało. Jak to u Was wygląda? W co powinna być wkręcona śruba?
Panowie please help - w co jest wkręcona ta śruba?
Załącznik 90952
-
Odkopię temat sprzed paru lat, ale też się zastanawiam czego brakuje u mnie w tym miejscu żeby przykręcić zderzak/osłonę po środku? Zawsze tam mam przykręcony mało estetyczny i ledwo trzymający wkręt, dobrze by było to poprawić.
-
2 załącznik(i)
osłona i spinki
Nigdzie nie znalazłem, więc może ktoś pomoże... Kupiłem Alfę 159 2.4 bez dolnej osłony silnika. Osłonę można dokupić, ale producent (ponoć wyciętej przez maszynę CNC kopi oryginału), nie ma śrub (spinek) i nie wie jakie tam być powinny.
Poniżej przesyłam zdjecie. Czy ktos mógłby zajrzeć pod samochód i potwierdzić czy to takie same? Z góry dziękuję.Załącznik 274259Załącznik 274260
-
Wg mnie ta fotka przedstawia osłonę do 1,9, ale mogę się już mylić, bo dawno nie zaglądałem pod swoją :cool:
2,4 Q4 ma chyba ciut inną. To jest produkcja Rezaw Plast?
Zobacz są już tematy w tym zakresie na forum. Powielasz je.
https://allegro.pl/oferta/oslona-pod...uct&bi_m=reco&
Wkręty mam takie jak w powyższym linku.
-
Gwinty pod śruby od osłony silnika to M6.
Oryginalne śruby mają dodatkowy stopień tuż pod łbem, który zapewnia odpowiedni docisk osłony do ramy, a jednocześnie nie pozwala zmiażdżyć plastiku bo opiera się w pewnym momencie o ramę.
Jest to taka śruba jak ta, ale z nieco szerszym łbem:
https://allegro.pl/oferta/sruba-wkre...der-8609731738
M6/10x3, długość gwintu około 18.5 mm, średnica łba dk = ⌀ 22 mm. Pod klucz Torx 30.
Dokładnie taką jak trzeba prawdopodobnie można zamówić w autosklepie.
Info dla purystów, w praktyce takie M6 z szeroką podkładką też dadzą radę.
Q4 mają inne osłony, ponieważ mają wbudowany kanał powietrzny do chłodzenia przekładni kątowej.
-
Osłona to RezawPlast do 1.9 i 2,4. Śruby podobno do osłony AR159 z Allegro. Jeżeli takie same to dzięki za pomoc
-
To podpowiem jeszcze taki myk, że jak ktoś ma ukręcone śruby albo osłonę pękniętą w miejscu gdzie powinna być dokręcona to polecam nitonakrętki. Ja nie mam kanału w garażu, ale dałem radę kilka zamontować. Jak ktoś ma kanał to może sobie ładnie poradzić i osłonę wyprostować.
-
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. :D