156 Crosswagon lub Sportwagon Q4
Hej,
Od razu pisze, iż sam nie wiedziałem gdzie owy temat umiescic, za co z góry przepraszam moderatorów.
Do rzeczy. Potrzebuje opini o modelu 156 Crosswagon.
Mając kilka lat 3 156 (sedan, sw, ts i jtd), powoli przymierzam się do czegoś z napędem 4x4. Z góry pisze iż nie interesują mnie "uterenowione suvy" lub "pseudo plastikowe terenówki". Jako posiadacz 156 mam troche bardziej specyficzne potrzeby niż zwykły kowalski:)
Mianowicie co bym chciał się dowiedzieć od posiadaczy lub osób w temacie 156 CW to:
1. Jak wygląda sprawa spalania w porównaniu do zwykłej 156 SW 1.9jtd? Średnie/Trasa/Miasto (tak +-). Wiadomo nie każdy ma takie same warunki.
2. Jak wygląda dostępność cześci montowanych tylko do CW, bo podejrzewam iż wiele innych gratów podejdzie od SW?
3. Czy ktoś próbowal podnieść moc/moment w silniku montowanym w CW?
4. Czy ten silnik nie jest zbyt "mulast" jak na takie auto? Aktualnie mam 1.9jtd 116km w sw i z danych papierowych wychodzi, że osiągi są takie same jak w 1.9jtd 150km CW.
5. Jak wygląda zawieszenie? Co zmieniono, co jest inne niż w SW?
6. Gdzieś czytalem iż pojemność baku spadła? ile teraz wchodzi do baku?
7. Dodatkowo najmniejszy rozmiar felg to 17, a co z oponami? Musza byc wszystkie 4 takie same? Dlaczego?
dziekuje za uwage i licze na cenne uwagi, gdyż jestem na rozdrożu... Z jednej strony przygarnął bym takiego Crosswagona, ale coś mi mówi, że może byc ciężko się nam pogodzic:)