Witam Wszystkich
Zamierzam dla testu na wiosnę zmienić olej (aktualnie Liquy Moly Mos2 10W40) na Liquy Moly 10W60 - ciekaw jestem , czy ktoś zaobserwował mniejsze zużycie oleju po takiej akcji (aktualnie około 0.4l na 1000km)
Printable View
Witam Wszystkich
Zamierzam dla testu na wiosnę zmienić olej (aktualnie Liquy Moly Mos2 10W40) na Liquy Moly 10W60 - ciekaw jestem , czy ktoś zaobserwował mniejsze zużycie oleju po takiej akcji (aktualnie około 0.4l na 1000km)
Las odpowiedzi :)...sprawdzę więc na własnej "skórze"
jak juz sprawdzisz napisz czy cos sie zmienilo bo i ja mysle o takiej wymianie, pozdro
ja wlalem 10w60 castrol edge.i powiem tak,oleju chyba tam samo ubywa moze troszke mniej,ale silnik za to rowniej chodzi i ladnie,nic nie grymasi przy odpalaniu no jest ok.
Możesz wcale nie zauważyć różnic w spalaniu oleju przez silnik jeśli tak to raczej na +.
ja po zmianie 10w40 na castrola 10w60 mam mniejsze soalanie oleju
:) więc myśłe że u Ciebie będzie to samo szczególnie jak lubisz czasem wykożystać silnik czyli od 4 tys w góre :P
A u mnie 2.0 ts po zmianie na 10w60 wzroslo spalanie oleju szczegolnie przy jezdzie na krotkich odcinkach
Dawno temu wykonałem taką zmianę oleju w JTS. Potem pół roku spędziłem w serwisie zmagając się z wyciekami oleju. Ciekło z miski, z simmeringów od strony skrzyni i rozrządu. Ale może to odosobniony przypadek. Zresztą JTS ma dużo wyższe ciśnienie oleju niż TS. Spalanie oleju spadło do ok 0.1-0.2 litra na 1000km