-
wałek wyrównoważający
Witam od niedawna jestem posiadaczem alfy 156 2,0 benzyna 16V. Mam problem bo coś stuka w silniku przy dodawaniu gazu. Dzisiaj zauważyłem, że na wałku wyrównoważającym nie ma paska. Czym skutkuje zerwanie tego paska, czy może dawać takie objawy jak stukanie w siniku, ile ewentualnie kosztuje naprawa i czy jest bardzo skomplikowana. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jednak trochę się różni od mojej 155
-
Dużo użytkowników silników 2,0 TS jeździ bez napędu wałków wyrównoważających (są 2 takie wałki w silniku).
Jedni chcą oszczędzić na pasku i napinaczu, a inni uważają, że jest trochę więcej mocy.
Co prawda cierpi na tym kultura pracy silnika, ale właściciel ma prawo decydować o swoim silniku.
Koszt paska i napinacza to ok. 200 zł plus robocizna. Z tym może być trochę gorzej bo mechanicy od golfów nie za bardzo wiedzą, jak to założyć, ale w manualach w dzale zrób to sam spokojnie sobie o tym poczytasz.
Natomiast co do stukania to może być wszystko więc nie radzę z tym jeździć tylko sprawdzić wszystkie łożyska, źeby się coś nie rozsypało na drodze.