Chce wyczyścić przepustnice, a przy okazji przepływomierz u siebie. Jak się za to zabrać? Czy lepiej nie czyścić przepływki?
2.0 16v
Printable View
Chce wyczyścić przepustnice, a przy okazji przepływomierz u siebie. Jak się za to zabrać? Czy lepiej nie czyścić przepływki?
2.0 16v
Są specjalne środki do przepustnic i przepływek. Ja czyściłem przepustnicę na pracującym silniku psikając na całą powierzchnię przepustnicy od środka. Przepływki jeszcze nie czyściłem
Bez problemu mozna czyścić tzw.przepływki klapkowe są do tego tak jak pisze kolega wyżej specjalne środki.
- - - Updated - - -
Co do przepływek z drutem są podzielone opinie.
W 2.0 16v z drutem jest?
Spróbuj tego:
CRC Air Sensor Cleaner
http://www.motointegrator.pl/produkt...eaner-02-litra
Poprawia działanie i przywraca czułość przepływomierza powietrza stosowanego w nowoczesnych silnikach z elektronicznym systemem wtryskowym.
Właściwości
Czyści szybko i efektywnie, zarówno termistor jak i gorący drut lub gorącą płytkę. Czysty przepływomierz powietrza zapewnia:
- łatwe uruchamianie silnika
- optymalne działanie w czasie przyspieszania,
- ZMNIEJSZA ZUŻYCIE PALIWA !
- właściwe działanie automatycznych skrzyń biegów.
Zastosowanie
Przepływomierze powietrza, termistor, ciepły drut lub płytka.
Sposób użycia
Po odłączeniu napięcia wymontować przepływomierz. Obficie spryskać drucik/płytkę oraz termistor. Pozwolić, aby preparat całkowicie odparował przed ponownym zamontowaniem przepływomierza.
http://www.youtube.com/watch?v=vPT8rL0noYg
Ja zamówiłem :)
Pewnie się przyda w przyszłości.
Ważne by nie dotykać przepływki mechanicznie np pędzelkiem , metalowe elementy tej blaszki pokryte są cieniutką i delikatną warstwą platyny ...
Zgadza się i dlatego kupiłem preparat w spray'u
Generalnie z czyszczeniem przepływki jest losowo - można zepsuć, nic nie zmienić, albo poprawić i nie ma na to zasady.
Należy używać stosunkowo delikatnych środków, które nie pozostawiają osadu. Dobre są niektóre alkohole, bodajże izopropanol. Jak napisali wyżej chłopaki, nie można jej dotykać czymkolwiek!