-
elektryka pomocy
Po wymianie reflektorów brak pokojówek i prawego światła mijania, uderzona była prawą stroną właśnie w prawy przód tak , że poszedł zderzak prawy błotnik, dodatkowo przy włączonych halogenach z przodu nie działa prawy kierunek na błotniku, żarówki sprawdzone, ma ktoś jakieś pomysły?? Z góry dzięki za pomoc.
-
skoro nie działają Ci światła z prawej strony / mijania , kierunek,postojowe / to poszukaj czegoś ,, wspólnego" do tych świateł..czyli masy.Najprawdopodobniej blacharz po wymianie błotnika nie podłączył kabla masowego.Gorzej jak przetarta została cała wiązka.A długie światła / drogowe / działają ?
-
Gdyby była uszkodzona wiązka to mam takową na zbyciu.
-
Długie działają halogen też nie ma pokojówek po obu stronach no i mijania po prawej , kierunki wszystkie działają.
-
A co zrobiłeś w celu zlokalizowania usterki? Czy najpierw zacząłeś od forum?
-
jak to mówił mój kierownik ,, woltomierz w łapę i do roboty "....:).Schematy z eLearna , numery bezpieczników które odpowiadają za dane lampy , sprawdzić czy dochodzą napięcia...czy bezpieczniki są dobre , na końcu wiązki czy napięcia dochodzą do żarówek ...najpierw z masą na woltomierzu przyłożoną do akumulatora. Potem czy jest dobra masa na gnieździe od danego reflektora... ......albo jedź do elektryka.pozdrawiam
-
Ja kupiłem zamienniki firmy TYC i też mi nie działały postojówki ... winne było "fabryczne zwarcie" w gniazdach postojówek - "dolna blaszka" dotykała "bocznej blaszki" - chyba była "przyklejona" bo ciężko było je od siebie odsunąć.
Nie działało mi też drogowe z lewej strony - wystarczyło odpiąć i mocniej wpiąć wtyczkę główną reflektora.
Sprawdź miernikiem napięcia, ALE pod obciążeniem (np wykorzystując próbnik) - u mnie nie działał prawy kierunkowskaz - miernik pokazywał dobre napięcie, ale jak pomiar był zrobiony z próbnikiem na jednym z przewodów miernika to już żarówka w próbniku nie świeciła. Wtyk był za słabo dociśnięty ... oczywiście trzeba było zrzucić zderzak :/
-
bezpieczniki w porządku , nie dochodzi prąd do żarówki od mijania . Oddałem do znajomego mechanika bo ze mnie taki elektryk jak z koziej d... trąba :cool:
-
Oj to mechanik nie bardzo:D Lepiej do elektryka:D
Możliwe że przerwana wiązka w takim razie.
-
no problem załatwiony nie było masy dzięki za pomoc