witam,
czy w 159 1,9 JTDm 8v jest kontrolka cisnienia oleju?
Printable View
witam,
czy w 159 1,9 JTDm 8v jest kontrolka cisnienia oleju?
a to czasem nie jest w każdym samochodzie?
pytam bo nic sie u mnie nie swieci jak zapalam motor
nikt nie wie?
Z tego co pamiętam odpowiada za to "engine check". Do instrukcji zajrzyj.
Czerwonej kontrolki ciś oleju świecącej się po włożeniu kluczyka i gasnącej po uruchomieniu w 159 JTD nie ma. Dopiero brak ciś jest sygnalizowany
Na zegarach nie ma jest na wyswietlaczu. Zapali sie jak pisalem jak samochód straci olej. Jak wymieniacie olej to wączcie zaplon to zobaczycie koomunikat i kontrolke. Doczytalem w alfie bez wyswietlacza miedzy zegarami kontrolka jest na zegarach.
A dziś zapaliła mi się kontrolka oleju na czerwono podczas jazdy ,zatrzymałem alfkę i sprawdzam olej wszystko w nornie na bagnecie pokazuje pól stanu ,na wyświetlaczu między licznikami tak że palą się prawie wszystkie schodki.Ruszam do mechanika na komputer przejechałem 50 km kontrolka chwilami gasła ale 80% jazdy się paliła.Komputer nie wykazuje żadnych błędów wymieniamy czujnik ciśnienia oleju na nowy i dalej się świeci,sprawdzamy ciśnienie oleju i wszystko ok.Oczywiście kontrolka dalej świeci się.Alfa chodzi w porządku silnik pracuje bez zmian przyspiesza normalnie tylko ta czerwona kontrolka co to może być?