-
[164] Dymienie z rury
Czasem w trakcie odpalania samochodu z rury wydobywa się niebieski dymek. Nie kopci ciągle tylko pojawia się mała chmura i koniec. Później w trakcie jazdy nie ma nic. Nawet przy mocnym przyśpieszaniu nic nie dymi. Na dodatek nie przy każdym opdalaniu tak się dzieje. Przy ciepłym silniku nie ma problemu. Co może byc powodem takiego zachowania?
-
Uszczelniacze zaworów wymien i bedzie git ;)
-
jak po postoju ci dymi to mozliwe ze uszczelniacze zaworow, gdzies czytalem jak są juz zuzyte to wtedy olej ścieka do cylindra jak silnik nie odpalany i przy rozruchu go spala..
-
jeśli bierze ok 0.5 l oleju to się nie martw gdy nie dymi na obrotach pod żadnym pozorem nie wymieniaj uszczelniaczy .Według mnie z powodu budowy odmy olejowej w tych silnikach i w3,012v zbiera się dużo oleju w dolocie [kolektorze ] .
-
Ja też bym się nie przejmował , to nic poważnego
-
moim zdaniem też nic poważnego :)
-
Rozpracowałem ten problem moje v6 też czasami puszcza dymka przy zimnym silniku.
Dzije się tak zawsze gdy odpale zimny silnik i go zgasze zanim się rozgrzeje ,ponowne odpalenie po 2godż lub np. na drugi dzień i dymek gwarantowany,sprawdż sam.
Dziesiątki odpaleń gdy gaszony silnik był rozgrzany i niema śladu dymu.Prawdopodobnie zimne uszczelniacze zaworowe puszczają olej dzieje się tak bez względu na przebieg [miałem kilka alf v6 od 106tyś do 250tyś] więc ten typ tak ma