-
Spalinowy problem [HELP]
Słuchajcie mam taki problem. Pojechałem na stację diagnostyczna atu zong... nie podbiją dowodu bo spaliny CO- 4.57% co 8 krotnie przekracza normę. Nie wiem teraz co dalej. Chyba zacznę od wymiany filtra powietrza bo ma ze 3 lata. Sonda lambda wymienona w zeszłym roku na dedykowaną BOSCH. Czasem nie wiem od czego zależy, świeci kontrolka wtryków ale podczas badania nie świeciła. Zaświeci się a za chwilę zgaśne. Czasem zamochód przykopci ale to wygląda bardziej jak para wodna. Płynu hłodniczego nie ubywa i oleju też nie ubywa.
Dewagacje to katalizator, sonda... i co jeszcze ? Tam jest EGR ??
Rzecz dotyczy Boxer 1.6
-
Podpinałeś się pod kompa?
-
Jeszcze nie bo nie mam gdzie :(
-
Napisz na regionalnym to ktoś się pewnie znajdzie z kabelkiem.
-
najszybciej to katalizator ci padł to jest moje zdanie ale sie myle nie
-
Nie wierzę...
Sprawdzali komuś skład spalin na przeglądzie! I to w tak wiekowym aucie.
No nie wierzę! Tak jakby chcieli Cię udupić, bo nikt tego nigdy w PL nie sprawdza przecież :P
Sprawdzenie zacząłbym od rzeczy regulujących i odpowiedzialnych za spalanie oraz za skład mieszanki - czyli wszystkie czujniki (MAP, temp. powietrza), koniecznie wtryski i świece. Do tego zalej coś typu czyścik STP do paliwa i potem się martw o kata.
-
4,57% CO to Trabant nawet nie ma w spalinach ;) Ile Ci pali?20 na setkę?Sprawdzaj to co Rzmudzior napisał.Katalizator nie ma tu nic do rzeczy.Nawet jak go wytniesz i wszystko w aucie jest ok badanie zawartości CO w spalinach będzie w normie.