Prosze o wymiary osłony pod silnikiem tej plastikowej, gdyz chce sobie zrobic z blachy i są mi one potrzebne;)
Printable View
Prosze o wymiary osłony pod silnikiem tej plastikowej, gdyz chce sobie zrobic z blachy i są mi one potrzebne;)
Tak, ale nie znalazłem nic że nie można założyc do 159, faktycznie były na forum sprzedawane ocynkowane, ale nie do 159, jeżeli chodzi o problem chłodzenia skrzyni biegów to przecierz zaden problem. Wiec prosiłbym o jakieś przeciwskazania, bo szukałem o tym tematu ale nic nie znalazłem.
Problem polega na tym, że po uderzeniu w taką osłonę odpalają poduszki powietrzne, a także napinacze pasów.
A był taki przypadek? Bo teraz to wogóle sie boje jechac xD
A to lepiej bez osłony i uderzyc w miskę?
Był przypadek, że odpaliły napinacze pasów u kogoś z forum. Siła po uderzeniu w taką osłonę widocznie rozkłada się tak, że uderzenie przechodzi na systemy bezpieczeństwa tak jakby miał miejsce wypadek. Ja osobiście wolałbym uderzyć miską w kamień niż poduszką powietrzną w głowę ;) Jeżeli pamięć mnie nie myli, to osoba której się to przydarzyło rozmawiała z kimś z ASO kto także wspominał przypadek odpalenia poduszek.
źródło: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tml#post986316
Wydaje mi się, że ma to sens, gdyż osłona faktycznie może przenieść uderzenie na karoserie samochodu jeżeli nie będzie odpowiednio od niej odizolowana
Ale wiadomo że osłona oryginalna czyli plastikowa w miejscu przyczepu do metalowego elementu jest z nim blisko a poźniej tak jak u mnie są takie poduszki że bardzo ona schodzi w dół nawet coś około nawet 5cm. Więc tak czy siak można podłożyć pod metalową osłone kawałek miękkiej gumy lub innego spręzystego tworzywa tak z 1- 1,5cm na skręcaniach. A tak czy siak pisałeś o Alfie 156, a kilku uzytkowników forum miało je i nie zgłąszało takiego problemu, a ja i tak 159 nie bede jezdził po polnych drogach.
Do tego co mogł innego powiedziec koleś z ASO jeżeli dla niech wszystko co nie oryginalne jest złe.
Pisałeś o poduszkach a tu nic takiego się nie stało. Ja myśle że to wszystko bujda na kółkach.
Więc zdecyduję się na wykonanie takiej osłony z blachy ocynkowanej, o grubośći 1,5mm i wadze około 14kg.
Tyle teorii trzeba działać.