[147] SCHEMAT SKRZYNI SELESPEED POTRZEBNY PILNIE!
Witam
Wyświetla mi się komunikat skrzyni selesped, wymieniałem oleje w aso i programowałem selespeed, sprzęgło było regulowane. Przez jeden dzień wszystko idealnie działało po wymianie olejów i programowaniu podczas jazdy pojawił się komunikat skrzyni. Przy nerwowym przełączania biegu układ selespeed ciągle próbował przełączyć bieg. Wysiadłem z samochodu i odłączyłem zasilanie, następnie podłączyłem zasilanie i Ok. pojechałem dalej. Pomyślałem, że źle ustawili sprzęgło. Sprawdziłem komunikat w aso na examinator, opisałem cała sytuacje. Diagnoza; sygnalizuje czujnik sprzęgła. Poinformowano mnie, iż jest do wymiany jest sprzęgło. Jednak uważam że to wysprzęglik. Nie ma typowych objawów, że to sprzęgło.
Komunikat pojawia się na biegu drugim i na czwartym. Na dwójce jak zwalniam przed światłami i i zdejmuję nogę z pedału gazu, wtedy przyspieszam i powoli zmniejszam obroty. komunikat znika i włączam trzeci bieg. Następnie pojawia się komunikat jak włącza 4 i przez chwile wyświetla się komunikat.
Chciałbym sprawdzić wysprzęglik, tylko nigdzie nie mogę znaleźć schematu skrzyni selespeed.
Z góry dziękuję, pozdrawiam Adam
Re: SCHEMAT SKRZYNI SELESPEED POTRZEBNY PILNIE!
szczeze powiedziawszy to ciezko Ci bedzie znaleśc takowa instrukcje, bo ponoc takowej nie ma bynajmniej nikt o takowej nie słyszal. Jezeli chodzi Ci o samą skrzynie to jest to zwykły manual czyli pestka. Natomiast sam selespeed bo rozumie że głównie o to chodzi JAK TO TWIERDZĄ W ASO jest nierozbieralny i nie naprawialny z czego sie smieje bo własnei ściagnąłem autko na lawecie z ASo - Radom (kielecka) i stwierdzili ze tego neida sie rozebrac i naprawić, chodziło o mały wyciek oleju. Skasowali mnie za diagnoze 400zł, usterki nei usuneli bo ponoc sie nei dało. Dzisiaj po zuepłnym zdenerwowaniu wyjołem owe urządzenie i jego naprawa zajeła mi godzine, wymiana uszczelniaczy i po wszystkim. Dobra rada dla Ciebie: nei ma tam nic az tak bardzo skomplikowanego zebyś sobei sam nie dal rady, a serwis zawsze odpowiada ze najlepiej to kupic nowe. Zycze powodzonka w szukaniu
Re: SCHEMAT SKRZYNI SELESPEED POTRZEBNY PILNIE!
Cytat:
Napisał marwip
. Skasowali mnie za diagnoze 400zł, usterki nei usuneli bo ponoc sie nei dało. Dzisiaj po zuepłnym zdenerwowaniu wyjołem owe urządzenie i jego naprawa zajeła mi godzine, wymiana uszczelniaczy i po wszystkim. Dobra rada dla Ciebie: nei ma tam nic az tak bardzo skomplikowanego zebyś sobei sam nie dal rady, a serwis zawsze odpowiada ze najlepiej to kupic nowe. Zycze powodzonka w szukaniu
Witam.
Borykam sie od dłuższego czasu (pewnie ze 2 lata) :) z podobnym problemem co Ty. Mianowicie puszcza mi któreś uszczelnienie w module selespeed. Wszystko zaczyna sie gdy temp. zewnetrzna zaczyna spadać poniżej 0 (wiadomo któraś wyrobiona "guma" twardnieje i cieknie). Wyraźnie widać to po mokrej skrzyni oraz plamie na osłonie silnika. Wiadomo wiaże sie to z czestymi dolewkami płynu CS selespped. Jednak ostatnimi czasy problem sie nasilił (pewnie za sprawą ostatnich temperatur) płynu ubywa coraz częściej oraz zaczeła również czasami migać kontrolka selespeed (prawdopodobnie mało płynu i/lub niskie cisnienie w układzie). Wieć nie pozostaje mi chyba nic innego (poza badaniem na examinerze) jak przeprowadzić tą samą oparację co Ty. Wobec czego mam kilka pytań jak sie za to zabrać. Myśle, że z wyjęciem modułu to jakoś sobie poradze. Jednak chciałbym wiedzieć jakie uszczelnienia tam zastosowałeś (jak one wyglądają, wymiary,producent, dostępność) i z jakimi problemami moge sie zetknąc podczas tej operacji.
ps. Naprawde zajeło Ci to tylko 1 godzinę ??
Pozdrawiam