Witam gdzie sie znajduje czujnik ( nie wiem jak to nazwac ) po uderzeniu co aktywuje poduszke , czy byly przypadki samowystrzelenia poduszki w alfach ?
Printable View
Witam gdzie sie znajduje czujnik ( nie wiem jak to nazwac ) po uderzeniu co aktywuje poduszke , czy byly przypadki samowystrzelenia poduszki w alfach ?
główny czujnik jest w centralce pod nagrzewnicą przykręcony do podłogi
Czołowy jest chyba bezwładnościowy a boczne są w słupkach. Rzadko zdarza się aby poduchy same wystrzeliły i są to raczej pojedyncze przypadki.
nie wiem czy w Alfach, ale w BMW E39 było kilka przypadków, że jadąc po drodze gruntowej bądź po dziurskach czujnik boczny czasem mógł zwykłe uderzenie kamienia odebrać jako wypadek i odpalał jedną poduszkę zazwyczaj boczną, ale tak jak stoi to żaden samochód nie dostał od tak samozapłonu poduchy powodując jej wystrzelenie.
- - - Updated - - -
Co innego jakbyś grzebał przy poduszkach na podłączonym aku wtedy masz duże ryzyko, że wywali poduchy
Był raz przypadek z Audi A4 - kobiecie wywaliło przednie poduszki jak wjeżdżała na krawężnik. Miała głowę przy kierownicy jak poduchy odpaliły, z tego co kojarzę to wstrząśnienie mózgu plus kilka dni w szpitalu. Przypadek był opisywany na forum a4 z tego co pamiętam.
P.S. - Co do BMW - wystarczy obejrzeć ostatni odcinek Top Gear. Byli w Afryce i właśnie w BMW Jeremiego wywaliło boczną poduszkę, bo jechał po kamienistej drodze.
dzieki wszystkim za opowiedzi , tak sie pytalem bo spodziewam sie potomka a zona jezdzi alfa , chyba juz mam urojenia :crazy_pilot:
Nie wiem :P Zawsze mi powtarzano, że przy odłączaniu poduszki od kierowcy aku trzeba odłączyć i cokolwiek się z poduchami robi czy to rozpina czujniki czy co innego to zawsze zaczyna się od odpięcia aku.
Oglądałem ten odcinek ;) Drift fakt to nie była zwykła kamienista droga, ale na polskich wertepach kilka razy słyszało się o takich przypadkach wystrzału poduszek po wjechaniu w duże dziursko.
No masz lekkie urojenia, ale wiadomo bezpieczeństwo żonki i potomka najważniejsze ;)