-
Boxer 1.7 błedy itp.
Witam.
Jak wiadomo nie za często się udzielam na forum, ale to z braku czasu. W styczniu kupiłem kable do komputera jednak nie mogłem znaleźć gniazda żeby się podpiąć, wczoraj udało mi się znaleźć to gniazdo i do razu się podpiąłem. Komputer pokazuje błędy jak w tym temacie
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...a_4_bledy.html
Po przeczytaniu tego postu mam kilka pytań:
1. Jak wyczyścić silniczek krokowy (może jakiś poradnik) ?
2. Czy ten silniczek ma wpływ na pojawianie się czerwonej marchewy na desce rozdzielczej ?
3. Czy ma on wpływ na wysokość spalania ?
4. Czy ma wpływ na zapach spalin i ich parametry? ( czasem śmierdzi benzyną, a czasem spaliny mocno śmierdzą prawie że toksycznie) ?
5. Czy ma wpływ na mocne dymienie czasami ?
Podejrzewam że dwa ostatnie to wina wtryskiwacza więc jak na multiecuscan sprawdzić wtryskiwacze ?
Gdzie znajdę opis błędów jakie mogą mi się pokazać ?
-
Silnik krokowy czyścisz kładąc go w pudełku i zalewasz benzyna ekstrakcyjna i zostawiasz na całą noc. Poruszaj nim trochę żeby syfy wyszły i już :)
-
Z tego co mi wiadomo to silnik krokowy odpowiada za obroty na biegu jałowym. Czyli gdyby falowały Ci obroty, podejrzanym mógłby być silnik krokowy
-
W sumie to nie mam problemów z wolnymi obrotami a zwłaszcza z falowaniem. Owszem czasem się zdarza ale tak rzadko że nie jestem wstanie określić jak często. Czasem wolne obroty s trochę za wysokie i auto trochę dymi ale wydaje mi się że to wina wtryskiwacza. Ostatnio przeczyściłem styki na wtyczkach środkiem do czyszczenia i konserwacji styków. Chyba jest lepiej, le ciężko jest mi dokładnie powiedzieć. Niestety wszystkie problemy jakie mam z tym autem pojawiaj się w temperaturze od 5 stopni w dół. Podpięcie do komputera nic nie pokazuje oprócz tego co wcześniej pisałem. Jutro jadę na dłuższą trasę to podepnę komputer.
Ponawiam też pytania jak sprawdzić wtryski przy pomocy multiecuscan ?
-
Hmm.
no chyba jednak nie doczekam się odpowiedzi na postawione pytanie.
-
niestety nie wiemy :/
wydaje mi się, że wtrysków nie sprawdzisz przez multiecuscan, w ogóle jakimkolwiek komputerem/programem,
możesz zobaczyć czy wtryski nie ciekną
albo dodać STP do wtrysków i zobaczyć efekty
-
AlfaDiag potrafi testować wtryskiwacze w 1.7 16v, ale raczej nie pokaże czy wtrysk leje, czy też nie.