-
Czy to kat ??
Witam, mam mały problem, mianowicie:
Autko trochę przymula i szarpie przy lekkim operowaniu gazem. Świece, kable wyglądają dobrze. Wstępnie obstawiałem cewki,które będę lada dzień sprawdzał. Jednak przyszło mi do głowy, że to może być katalizator. Wywala mi błąd sondy, która została wymieniona na dedykowaną, ale błąd nadal (czasami) się pojawia. Dodatkowo słyszę dzwonienie wydechu np. podczas hamowania silnikiem. Czy takie szarpanie i lekkie przymulanie może świadczyć o zapchanym katalizatorze?? Dodam,że jeżdżę tylko w mieście i mój TS spala ok. 14 l benzyny....
-
14 litrów to zdecydowanie za dużo. Ja w zimę przy -16 w korkach, gdzie 5 km jechałem czasem z 40 minut wyszło mi 13.6 i to był maks. jaki osiągnąłem przez niemal 3 lata eksploatacji pojazdu. Jaką masz wersję TS'a - CF2 czy CF3? Jeśli CF2 to powinna Ci jeszcze mniej palić niż CF3.
Skoro wyrzuca błąd sondy to może ciągle z nią coś nie tak, czy kupiłeś ją nową czy używka? Jak używka... to może być już po niej. Może to być również zabity kat, ten środkowy to jak pamiętam ma metaliczny wkład i uszkodzenie go powoduje dzwonienie (jak masz CF3 to są jeszcze 2 katy za kolektorem wydechowym, wkłady ceramiczne). Dzwonienie może także powodować obluzowana osłona termiczna wydechu. Sprawdzałeś przepływomierz?
-
Mam wersję 1.8 TS 144KM, więc CF2. To znaczy,że mam tylko jedną sondę, tak? Wymieniona była nowa, a przepływomierz również nowy, wymieniony dwa miesiące temu na oryginał Boscha.
-
Panowie, ktoś ma jakieś propozycje? Dodam, że pomimo wymiany sondy, czasami wywala jej błąd, lub integratora sondy.
-
Podlacz komputer i sie wyjasni jak pracuje sonda itd...
-
malo prawdopodobne że to kat
-
A jak TS z jedną sondą znosi zamiennik kata (lub jego brak) ? Mam na myśli np. taki pierdułek : http://allegro.pl/alfa-romeo-156-1-6...220389714.html
Ja raczej nie będę tego kładł, ale pytam z ciekawości....
-
4 załącznik(i)
Podłączyłem dziś kompa i znowu błędy sondy i integratora, napięcie na sondzie jest, wg mnie pracuje ok, ale nie mam takiej wiedzy jak niektórzy na forum, więc wrzucę screeny. Zrobione przy pracy na postoju:
Załącznik 96182Załącznik 96183Załącznik 96184Załącznik 96185
Przy okazji proszę na spojrzenie na inne parametry.
-
Nie wiem czy dobrze widze ale przy maksymalnych obrotach miales 84kg przeplywu powietrza tylko? ;/
-
No nie wiem, na biegu jałowym raz przegazowałem do 6,5 tys., hmm.... przepływke mam nową Boscha