-
Problem ze sprzeglem ;/
Witam mam wielki problem!!!
Mialem powlewane chyba wszystkie rodzaje plynow hamulcowych w ukladzie sprzeglo przez to chodzilo strasznie ciezko!
przed wczoraj sprzeglo weszlo w podloge i nie odbilo,odpowietrzylem je i dzialalo na jakies 30-40 dluzszych wcisniec.
wiec postanowilem spuscic caly plyn z ukladu sprzegla przez odpowietrznik!
w ukladzie nie zostalo nic a w zbiorniczku z jakies 100-150 ml starego plynu,dolalem swierzego dot 4 i nic sprzeglo lezy i zero reakcji!!!
jak po pompuje i otworze odpowietrznik to zejda ze 2 3 krople i tyle?
moje pytanie jest takie czy mogla sie zepsuc pompka od sprzegla czy to cos innego?
ps.zmienilem wczesniej przedni klocek hamulcowy nie wiem czy ma to cos do tego!
-
-
Wymiana klocków nie ma nic wspólnego z problemami sprzęgła co prawda zbiorniczek jest wspólny ale ma odpowiednią przegrodę która uniemożliwia wyplynięcie całego płynu z układów hamulcowego lub sprzęgłowego.
- - - Updated - - -
Tak jak pisze wyżej NOE może być to usterka pompy sprzegła.
-
W moich dwóch alfach było tak samo i w obydwu przypadkach okazały się wężyki do wymiany. Przekrój zmniejszył się na tyle że sprzęgła ciężko chodziło i powoli "wstawało".
-
Zatkany lub załamany wąż zasilający między zbiorniczkiem a pompą też daje takie objawy.
-
raczej pompa jest wewn kabiny nad pedałem sprz .. a odpowietrzyc proponuje pod ciśnieniem
-
Dzieki wszystkim za posty lecz diagnozy nie trafne :D na szczescie :D
Okazalo sie ze przez zmieszanie plynow o roznych wartosciach poszezyla sie uszczelka od tloczka w sprzegle :D
Po spuszczeniu calkowicie plynu zeszla i nie pompowala uszczelka nalozona na nowo i skrucona i smiga sprzeglo jak nowe :D
-
Oj to musiałeś mieć nie złą mieszankę która rozpuściła gumę,ale jeśli uporałeś się z awarią to najważniejsze.