Jak zdemontować alternator? Jutro będę się do tego zabierał, chciałbym sobie parę rzeczy przygotować i zaplanować. Wie może ktoś jak krok po kroku zdemontować alternator? Jesli tak bardzo proszę o mały opis:)
Printable View
Jak zdemontować alternator? Jutro będę się do tego zabierał, chciałbym sobie parę rzeczy przygotować i zaplanować. Wie może ktoś jak krok po kroku zdemontować alternator? Jesli tak bardzo proszę o mały opis:)
Łatwe bo już to przerabiałem, najlepiej od góry wyjmować, musisz zrobić sobie miejsce żeby wyjąć altka czyli filtr paliwa itp na bok :)
no jak szukam po forum to robią z tego nie lada gratkę xD. Podobnie jak rozrusznik wychodzi? bo ten temat jest mi juz znany :P
z tego co wiem to trzeba silnik przesowac i demontowac prawą połoś. Napisz jak to u cibebie wyglądało.
ja w 156jtd16v wyjmowałem od góry , więc myslę że tu w 8v jest podobne dojście , wbrew pozorom nie ma dużo odkręcania ,
odkręcałem filtr paliwa , przekaźnik świec żarowych , separator odmy , bagnet oleju , puszkę podciśnienia odkręcałem ( bez wyjmowania tylko wypinałem wtyczkę od elektrozaworka i odsuwałem całą puszkę na bok ) , i trzeba odkręcić gruby przewód idący od alternatora do rozrusznika , potem wiadomo podlewarować auto , zdjąć prawe koło , osłonę przeciwbłotną , pasek , no i odkręcić 2 śruby altka , i do góry dziada