Ciao!
Muszę zrobić dolewkę oleju w swojej V6, niestety nie wiem, co było wcześniej wlane /i raczej się nie dowiem :/ a nie chcę na razie zrzucać oleju.
Macie jakieś pewne, mieszalne marki?
Printable View
Ciao!
Muszę zrobić dolewkę oleju w swojej V6, niestety nie wiem, co było wcześniej wlane /i raczej się nie dowiem :/ a nie chcę na razie zrzucać oleju.
Macie jakieś pewne, mieszalne marki?
Jak dla mnie to nie istnieje pojęcie olej uniwersalny, i wlanie oleju o innej gęstości może się źle skończyć dla silnika. Jaki masz przebieg, bo może uda się ustalić jaki olej masz wlany. Masz jakieś wycieki z silnika??
3.0 V6, 12/1998, 230 tysi, wycieków niet...
Jeżeli nie ma wycieków to można spróbować wlać półsyntetyk 10W40 najlepiej Castrola, ale i tak pokusił bym się na Twoim miejscu o ogólną wymianę oleju. Będzie bezpieczniej
Jak nie wiesz co było wcześniej lane to wlewa się najgorszy olej jaki zaleca producent czyli 10W40 półsyntetyk. Ale tak to się robi przy wymianie, bo jesli masz zalany 5W40 to on jest niemieszalny z 10W40 i mozesz miec tylko kłopoty. Ja bym wymienił olej - zreszta to pierwsza czynność jaką powinno się zrobic po kupnie samochodu...
Wiem, że się wymienia i olej, i filtry, i rozrząd. Zawsze tak robiłem. Ale chwilowo nie mam siana na takie eksperymenty więc muszę coś wymyśleć.
A jak wyglądają dolewki do skrzyni?
Rok na forum i z taką herezją wyjechałeś :oops:
Do skrzyni też trzeba wlewać to czym była zalana
To wiem, że trzeba, ale przy n-tym właścicielu sprawa jest nieco skomplikowana...Cytat:
Napisał Maciek-156