-
Stuk przy hamowaniu
Witam,
na mocnym dohamowaniu, gdy musi się uruchomić ABS, z przodu auta (ciężko określić dokładnie, ale brzmi jak zablokowane koło wpadające w dziurę) wydobywa się pojedynczy stuk. Po tym zaczyna działać ABS i auto grzecznie się zatrzymuje. Generalnie problemów ze skutecznością hamulców nie ma. Kolega powiedział mi, że może stukać pompa ABS i że jest to normalny objaw. Ma rację, czy przyjrzeć się temu bliżej? Płyn hamulcowy wymieniany rok temu. Z tyłu mam do wymiany klocki i tarcze, ale wstrzymuję się z tym bo będę wrzucał tarcze 271mm.
-
U mnie takie pojedyncze głuche stuknięcie pojawiało się też przy dynamicznym ruszeniu(strzał ze sprzęgła) i winny był jeden z dolnych wahaczy-luz na tulejce tylko nie pamiętam której.
-
Nie pomoge, ale u siebie zauwazylem ze kiedy ruszam i wcisne hamulec ,tez slysze pojedyncze gluche stukniecie ,dziwne ze kiedy zahamuje jeszcze raz ,to nic nie slychac...jest tak tylko kiedy dodam gazu i zahamuje...czytalem na forum ze moze to wina hamulcow.
-
Luz na którymś wahaczu.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
-
Wahacze górne mają 3 tys. km. Poza tym zawieszenie raczej odpada, bo stuk pojawia się tylko przy hamowaniu i to mocnym. W dodatku, na 99%, występuje tuż przed uruchomieniem się ABSu.
-
a poduszki silnika i skrzyni biegów dobre?
-
Stawiam na wahacz dolny - luz na tulei.
Wysłane z mojego GT-I9000
-
może ktorys wahacz a mialem tez podobna opcje kiedy zuzyte byly gumy w gornych kielichah. ale lepiej wjedz na kanal wez breszke i posprawdzaj sobie wahacze i poduchy silnika i skrzyni zeby znalezc winowajce
-
Mechanik przy wymianie górnych wahaczy mówił, że reszta jest w porządku. Poduszek nie sprawdzałem. W weekend będę wymieniał amorki, to posprawdzam wszystkich Waszych podejrzanych i dam znać co wyszło. Dzięki piękne za rady.
Cytat:
Napisał
Kiss1990
gumy w gornych kielichah
Masz na myśli poduszki amora, czy jeszcze jakieś inne gumy?
-
tak kolego. ale zanim sie za to wezmiesz co troche duzo roboty ci przesporzy sprawdz dół wahacze itp