-
Ledy zamiast R5W
Panowie mam takie pytanko. Stosował ktoś ledy zamiast żarówek R5W do pozycji w tylnej klapie, bo u mnie żarówki wytrzymują bardzo krótko ze względu na częste używanie bagażnika. Nie będzie takiego efektu jak u znajomego w Skodzie Octavi, że po włożeniu ledów światła świecą na kolor biały wpadający w róż ?
-
Wtedy będziesz miał oświetlenie nie zgodne z homologacją, czym to grozi zapewne wiesz ;-)
BTW A tam czasem nie idzie 10W żarówka?
-
Ja nie pytam o zgodność z homologacją itp. Wolę mieć niezgodne z nimi ale świecące, niż raz w tygodniu wymieniać na przemian żarówki, bo się od wstrząsów palą. I nie idzie tam żarówka 10W, tylko 5W.
Najbardziej mi chodzi o to, czy nie będą świecić na biało ?
-
Będą świecić na biało. LEDy mają inną temp. barwową. Najszybciej sprawdzić za pomocą latarki LEDowej ;-) Ja tak właśnie sprawdziłem :D
Możesz kupić LEDy w kolorze czerwonym.
Sprawdź też masę w lampie, miałem tak co prawda w innym samochodzie niż 166, że przez słabą masę upalało żarówki
-
Danus musisz mieć doś z elektryką. Ja u siebie od 2 lat nie wymieniłem żadnej żarówki w tylnej klapie a codziennie bagażnik jest otwierany z 6-8 razy. Albo kup dobre żarówki :)
-
Elektrykę wykluczam. Najprędzej to muszę nauczyć żonę, że bagażnik zamyka się kilka centymetrów od progu, a nie wali jak drzwiami w maluchu... No nic, coś wydumam w wolnej chwili.
-
Może mocniejsze sprężyn gazowe coś poradzą na trzaskanie :)