-
Przechylone koło
Witam,
mam pytanko odnośnie mojej alfy 156 '97.
Ostatnio kolega jadąc za mną zauważył, że tylne lewe koło jest lekko przechylone do wewnątrz. Z początku myśleliśmy, że to od łożyska, bo akurat miałem wymieniać, ale po wymianie widzę, że dalej jest ten przechył, teraz mi się przypomniało, że stara letnia opona była ścięta od wewnątrz, czyli jest to już od jakiegoś czasu, konkretnie nie wiem.
Jeśli możecie coś podpowiedzieć w temacie to będę wdzięczny :)
-
Do wymiany poprzeczne wachacze z tyłu. Cały komplet razem ze śrubą do zwrotnicy.
-
Sprawdź też poduszkę amora, a śruby do zwrotnicy nie widzę powodu żeby wymieniac
-
Oki, sprawdzę to i dam znać, wachacz zmieniany był w zeszłym roku, ale może mechanik wstawił jakieś badziewie :(
-
Jeśli wahacz był wymieniany rok temu to była robiona geometria auta?
W alfie niestety nie da się ustawić kąta pochylenia koła. Jeśli wahacze były wymieniane to obstawiam skrzywioną kolumnę.
U mnie McPherson był lekko skrzywiony i oponę minimalnie cięło po zewnętrznej. Być może poprzedni właściciel uderzył kołem w krawężnik.
Odchylenie było na tyle małe, że nie dało rady zobaczyć gołym okiem - wszystko wyszło podczas ustawiania geometrii.
-
Oj nie było nic więcej robione oprócz wymiany, słabo się znam na mechanice, nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest.