Witam, alfę mam od niedawna i jestem na etapie obserwacji..niepokoi mnie niski poziom płynu chłodniczego na zimnym silniku. Po nagrzaniu poziom podnosi się do max. O co chodzi? Czy w tym modelu to normalne zjawisko:confused:
Printable View
Witam, alfę mam od niedawna i jestem na etapie obserwacji..niepokoi mnie niski poziom płynu chłodniczego na zimnym silniku. Po nagrzaniu poziom podnosi się do max. O co chodzi? Czy w tym modelu to normalne zjawisko:confused:
Na zimnym silniku mieści się w normie ?
Tak to normalne ze rozgrzany się podnosi.
Na zimnym nie powinien spaść poniżej znaku "MIN" , jeżeli tak się dzieje to odpowietrz układ chłodzenia.
o rozszerzalności cieczy pod wpływem temperatury kiedyś słyszałeś ??
i powiem szczerze że nie tylko w Alfie się tak dzieje :)
Jeżeli na zimnym spada poniżej kreski (czyt. minimum) to znak, że coś jest nie tak a najprawdopodobniej zapowietrzony układ. Rozumiem, że piszesz o płynie chłodniczym i na prawdę takowy jest tam zalany, a nie woda?
To, że przy zagranym silniku, stan płynu jest wyższy to normalna sprawa. Dlatego też, odkręcanie korka od zbiorniczka wyrównawczego po dłuższej jeździe, jest niebezpieczne. Czym to grozi? Chyba nie muszę pisać.
U mnie na ciepłym dopiero podnosi się do minimum. Trzeba dolać. Wiecie co może tam być wlane? Kolor taki różowy, tylko tyle wiem. Można je mieszać? czy lepiej wymienić całość na znany?
Jak kolor różowy to kup też różowy i można mieszać.
Do kol. "zlosnik" jak masz min. i po jeździe podnosi ci się do max. to raczej jak mi się wydajenie nie jest normalne. Troszkę podnieść to tak bo wiadomo rozszeżalność cieczy pod wpływem temperatury ale raczej nie z min. na max. Przyczyn może być wiele. Od kończoncej się uszczelki pod głowicą (ciśnienie z cilindra do ukłądu chłodzenia), popuszczający reduktor LPG (gaz lpg przez nieszczelną membramę do ukł. chłodzenia) a i parę innych pryczyn może być. Ale mogę się mylić bo alfę mam też od niedawna. Przynajmniej w innych moich autach taka sytuacja nie była normalna.
A może po prostu płyn masz stary i on stracił już swoje parametry i stąd taka różnica w zmianach objętości? Ja bym na początek wymienił płyn na nowy i ewentualnie zrobił płukanie układu chłodzenia i wtedy zobaczysz co i jak.