-
Problem z turbiną
Witam Wszystkich,
Mam problem z Turbina w 166 2,4 JTD 129kW. Wracałem z trasy i w pewnym momencie turbina zaczęła głośno syczeć, a następnie samochód stracił moc. Jkaoś dojechalem do domu, jeszcze nie bylem u mechanika, żeby stwierdził, czy padła turbina całkowicie, czy może to jakiś mniejszy defekt. Czy ktoś miał już takie doświadczenia z awarią turbiny w tym samochodzie, czego mogę się spodziewać u mechanika? Proszę o radę, bo nie chciał bym żeby mechanik próbował wcisnąć mi coś czego nie muszę robić...
-
Proponuję sprawdzić wszystkie rury dolotu do i z turbiny. Popatrz też czy nie pękł IC. A jak juz prowadzisz do mechanika to najlepiej patrz mu na ręce.
-
Jezeli to turbo to jedynie regeneracja.
Inne objawy? Skad pewnosc ze to turbina?
Dolot sprawdz moze jakas dziura.
Auto zakopcilo? Sprawdz poziom oleju
Wysyłane z mojego Xperia Neo V za pomocą Tapatalk 2
-
Tak mi się wydaje, że to turbina, auto jedzie, a w zasadzie tylko się toczy tylko brak mu mocy. Przed tym jak stracil moc, dosyc głośno zaczął syczeć, tak jakby zasysał jakies lewe powietrze i faktycznie dosyć mocno zakopcił. Mam nadzieję, że to tylko problem z dolotem do turbiny?
-
Spadł któryś z węży dolotu
-
jeśli nie znajdziesz przyczyny to podłącz auto pod komputer i zczytaj błędy, jak byś miał uzupełniony profil to znalazł by się ktoś z Twojej okolicy z kompem, silnik nie przechodzi od tak sobie w tryb awaryjny.