-
Temperatura
Witam.
W związku z niedziałającym termostatem postanowiłem go wymienić. Po wymianie następuję dziwne rzeczy, a mianowicie silnik szybko łapie temperaturę powyżej 90 stopni. Po chwili przerwy, auto po przekręceniu kluczyka pokazuje ok 80 stopni, a po odpaleniu kilka sekund później wzrasta od razu do ok 120.
Czy wie ktoś co to może być? Czujnik ? Ciągle zamknięty termostat ?
-
-
Tak, odpowietrzałem układ i myślę, że jest odpowietrzony. Zauważyłem również, że nie wzrasta ciśnienie w układzie, oraz nie załączają się wentylatory na chłodnicy ;/
-
A termostat wymieniałeś bo zaciął się w pozycji otwartej czy zamkniętej ( auto się grzało czy nie łapało temp.) Jeśli się grzało to może nie termostat był winowajcą tylko właśnie wentylator. Jeśli na 100% jest odpowietrzony dobrze. To zepnij wentylator na krótko i zobacz czy wystartuje. Sprawdź też węże idące do chłodnicy czy jak auto zlapie 90c to są ciepłe czy zimne. Jak zimne znaczy że termostat nie puszcza . Temperaturę radził bym sprawdzać tą z kompa bo wskaźniki często przekłamują
-
Kolego po zachowaniu temp. wnioskuję że założtyłeś zamiennik Verneta - one tak mają powodują falowanie temperatury
-
... a jeśli jest tak jak napisał przedmówca :) to proponuję oryginał Behra w super promocji .